Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 17 januari 2024 @ 04:31 door Travelboy , 74 keer bekeken

Drie slachtoffers van de homovervolging in Nazi-Duitsland worden belicht in de documentaire ‘Verbotene Liebe – Queere Opfer der NS-Diktatur’ van Sebastian Scherrer.

 

 

Een van de slachtoffers van het regime was Rudolf Braza. Hij overleed als laatst overlevende van het concentratiekamp in 2011. Acteur Jannik Schümanm (31) gaat in de documentaire opzoek naar wie Braza was. ‘Dit is een lot dat moet worden gehoord. Omdat de verhalen van degenen die om homoseksuele redenen werden vervolgd simpelweg nog niet openbaar zijn gemaakt’, zegt Schümann, zelf homo, in de documentaire.

 

Hij bezoekt in Meuselwitz het voormalige huis van Rudolf Brazda, die in 1930 deel uitmaakte van een groep homoseksuelen. Ze werden door de bewoners getolereerd en pas later door de nazi’s vervolgd.

 

‘We verstopten ons niet voor mensen. Het kon ons niet schelen wat ze dachten’, zei Brazda in een interview kort voor zijn dood.

 

Onnatuurlijke hoererij’

 

Nadat de nazi’s in 1933 aan de macht kwamen, moest Rudolf Brazda meerdere keren naar de rechtbank van Altenburg. Daar bekende hij, na vier weken hechtenis, zijn homoseksualiteit, die werd omschreven als ‘onnatuurlijke hoererij’ .

 

Na veertien maanden gevangenisstraf werd Brazda in 1941 naar het concentratiekamp Buchenwald gebracht. Hij werd er door een bewaker seksueel misbruikt en kreeg daarvoor in ruil meer voedsel en gemakkelijkere taken.

 

Wellicht daardoor overleefde Brazda het concentratiekamp dat in 1945 door Amerikaanse soldaten werd bevrijd.

 

Anale seks

 

Homoseks was een misdaad vanaf 1871. Paragraaf 175 luidde: ‘Een man die hoererij heeft met een andere man of zich door hem laat gebruiken voor hoererij, zal worden gestraft met gevangenisstraf.’ Aanvankelijk was alleen anale seks strafbaar. Later, nadat de nazi’s aan de macht waren gekomen, alle homoseksuele handelingen.

 

De documentaire is tot 28 januari hier te zien.

 

(Bron: TAG24, ZDF; screenshots: ZDF)

 

bron: www.rozegolf.net



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.