Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 16 december 2022 @ 00:02 door Travelboy , 205 keer bekeken

Het gerucht gaat dat Umut homo is. Dan verdwijnt hij plotseling. In het tragische Turkse drama Not Knowing blijven antwoorden uit. Zo maakt regisseur Leyla Yilmaz haar punt over homofobie in de samenleving.

 

Still uit ‘Not Knowing’. Beeld

 

Een jongen wordt door een groepje leeftijdsgenoten in elkaar geslagen. Umut (Emir Ozden), onze hoofdpersoon, snelt ernaartoe. De zachtaardige Umut, zoon van een dokter en apotheker, neemt het gezicht van het slachtoffer in zijn handen en inspecteert zijn verwondingen. Een gebarsten lip. Enkele dagen later krijgt hij een foto van dit moment opgestuurd. Uit context gerukt lijkt het net alsof hij op het punt staat de andere jongen te kussen.

 

De verdenking dat Umut homoseksueel is, leidt tot geweld van zijn waterpoloteam. Ineens zijn de naakte lichamen en de grapjes in de kleedkamer geen vorm van mannelijke kameraadschap, maar lijken ze homo-erotisch. Het Turkse drama Not Knowing draait om deze ambiguïteit. Zoals de titel al verraadt, weten we niet of Umut daadwerkelijk homoseksueel is. Daar weigert hij uitspraak over te doen. We weten ook niet wat er precies is gebeurd als hij plots verdwijnt.

 

In feite maakt dat niet uit. Homo of niet, in elkaar geslagen of weggelopen, een ongeluk of met opzet: het is allemaal het resultaat van breedgedragen homofobie.

 

 

Regisseur Leyla Yilmaz vertelt dit verhaal aan de hand van observerende, alledaagse scènes van Umut en zijn ouders. De laatsten zijn overigens te druk met hun eigen sores om te zien dat er iets scheelt. Dat maakt het lot van Umut – Turks voor ‘hoop’ – extra tragisch.

 

bron: www.parool.nl

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.