Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 21 mei 2023 @ 00:00 door Travelboy , 147 keer bekeken

De Zuid-Afrikaanse fotograaf Haneem Christian wil jonge queer moslims laten zien dat hun liefde gevierd mag worden. Zelf weet Christian hoe het is om op te groeien tussen gemeenschappen: hen is non-binair én moslim. Met hun foto ‘The Lovers’ won Christian vorig jaar de Pride Photo Award.

 

 

CMS FORMAT the lovers

Beeld door: Haneem Christian

 

“Ik wil jonge queer moslims laten zien dat ook onze liefde gevierd mag worden. We zijn meer dan onze pijn.” Met hun foto ‘The Lovers’ won de non-binaire Zuid-Afrikaanse fotograaf Haneem Christian de Pride Photo Award 2022. Twee mannen in djellaba, een gewaad dat vooral moslims dragen, houden liefdevol elkaars hand vast en kijken uit over zee op een strand in Kaapstad.

 

Klik hier om de foto in een nieuw venster te openen en de foto groter te bekijken.

 

Zuid-Afrika is het enige Afrikaanse land waar mensen van hetzelfde geslacht met elkaar mogen trouwen, maar geweld tegen lhbti+’ers komt er veel voor. Opgroeien als non-binaire moslim was voor Christian niet makkelijk. In islamitische omgevingen had hen het gevoel dat hen niet queer mocht zijn, en in de queergemeenschap was juist geen ruimte voor hun religie.

 

‘Ik wil dat queer moslims zich gezien en geliefd voelen’

Fotograaf Haneem Christian

 

Christian ziet hun werk niet zozeer als verzet, maar als ode: “Ik wil dat queer moslims zich gezien en geliefd voelen.” Zo maakte hen in 2020 een fotoserie over het leven van de vermoorde Zuid- Afrikaanse lhbti+-activist Kirvan Fortuin. Met ‘The Lovers’ wil hen ook vorige generaties eren: “Onder onze voorouders waren queer moslims, maar van hen zijn geen tastbare herinneringen.”

 

Wie de mannen op deze foto zijn? Dat houdt Christian liever voor zichzelf. “Door de anonimiteit kan de kijker zelf invullen wie die ziet. Misschien zie je jezelf er wel in terug.”

 

bron: www.oneworld.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.