Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 12 augustus 2023 @ 00:33 door Travelboy , 159 keer bekeken

Na elke aflevering van Zomergasten wordt een film uitgezonden die is gekozen door de gast van die avond. Op 13 augustus te zien: Deux van Filippo Meneghetti.

 

Deux (Filippo Meneghetti) - vanaf 24 september in de filmtheaters - YouTube
 
 
De film in tien woorden
 

Tragisch liefdesverhaal over twee buurvrouwen die heimelijk een stel zijn.



Prijzen


Het goed ontvangen Deux (2019) won de César voor beste debuutfilm, werd genomineerd voor de Golden Globe voor beste buitenlandse film en won een handvol prijzen op verschillende internationale filmfestivals.

 

Gekozen door


Zomergast Bibi Dumon Tak is schrijfster. Na haar studie Nederlands begon ze haar carrière als docent en journalist. In 2001 debuteerde ze met Het koeienboek. Tak is vooral bekend van haar kinderboeken over dieren. Haar geestige boek Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda won dit jaar zowel een Zilveren Griffel als de Woutertje Pieterseprijs. De uitzending is op 13 augustus vanaf 20.15 uur te zien op NPO 2.

 

Setverhalen


Het verhaal in Deux is gebaseerd op twee geliefden die regisseur Filippo Meneghetti kent uit zijn jeugd. Net als de protagonisten in zijn film vormden de twee vrouwen een koppel, en hielden ze dat geheim voor de buitenwereld, uit angst voor homofobe reacties. Het stel raakte goed bevriend met Meneghetti en via hen leerde hij de wereld van cinema kennen. Als ode aan de twee met hun pijnlijke, verborgen liefdesverhaal maakte hij deze film.

 

Meneghetti werkte zo’n zeven jaar aan Deux. Hij vond het belangrijk dat zijn hoofdpersonages vrouwen op leeftijd waren. De huidige maatschappij is volgens de filmmaker te geobsedeerd met jeugdigheid en streven naar onrealistische schoonheid, iets waaraan Meneghetti met zijn film tegenwicht wilde bieden. Keerzijde daarvan was dat het maakproces veel langer duurde: productiemaatschappijen stonden niet bepaald te springen om een verhaal te financieren over een wat ouder stel. Maar dat was precies het probleem dat de Italiaanse regisseur wilde aanpakken. Uiteindelijk wist hij twee acteerkanonnen te strikken: de Duitse actrice Barbara Sukowa, bekend van haar werk met Rainer Werner Fassbinder, en Frans theatericoon Martine Chevallier tekenden al voor de hoofdrollen toen Meneghetti nog werkte aan het script.

 

Quote van de maker


Meneghetti over zijn film in gesprek met VPRO Cinema: ‘Deze film gaat vooral over zelfcensuur. Over hoe we omgaan met de blik en mening van anderen. Continu wordt ons verteld wat goed en slecht is; hoe we ons moeten gedragen. En op een gegeven moment nemen we de mening van anderen over. Dan gaan we, zelfs wanneer niemand toekijkt en ons iets voorschrijft, ons toch gedragen naar hun opvattingen.’

 

Buiten beeld


Meneghetti woont en werkt in Parijs. Toen hij bezig was met het script voor Deux, waren er enorme protesten gaande in de stad tegen het invoeren van huwelijksrechten voor homostellen in Frankrijk. Het motiveerde hem om harder te werken aan zijn film, waarmee hij hoopte de publieke perceptie van homoseksualiteit in het land te veranderen. Zijn film kreeg een groot publiek: Deux was te zien op vele filmfestivals wereldwijd en was tevens de Franse inzending voor de Oscars. Meneghetti ontving brieven van kijkers waarin ze schreven dat hun blik op homoseksualiteit was veranderd door zijn film. Een triomf voor Meneghetti. Tegenover filmblog The Queer Review: ‘De zeven jaar die het me kostte om de film te maken zijn niet voor niets geweest.’

 

bron: www.vprogids.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.