Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 06 oktober 2021 @ 23:14 door Travelboy , 368 keer bekeken

Homoseksualiteit is in protestantse kerken veelal geaccepteerd. In de orthodox-protestantse wereld geldt dat nog niet, zagen we toen in 2019 de Nashville-verklaring veel stof deed opwaaien. In reformatorische en evangelische gemeenschappen borrelt en schuurt dat nu. Dit is te zien in de documentaire ‘Hemel, hel & regenboog’, waarin documentairemaker Noud Holtman John Lapré volgt. Hij is homo en ex-refo en probeert de reformatorische en evangelische gemeenschappen van binnenuit te veranderen.

 

Hemel-hel-en-regenboog_JohnLapre_Gert-JanSegersJohn Lapré in gesprek met Gert-Jan Segers

 

John Lapré (35) woont samen met zijn partner Lionel in Den Helder. Hij werkt hij als marineofficier, hij is jurist en secretaris van de Commandant Zeestrijdkrachten. ’s Avonds en in het weekend zet hij zich in om reformatorische en evangelische gemeenschappen in Nederland inclusiever en veiliger te maken voor lhbti’ers.

 

De documentaire ‘Hemel, hel & regenboog’ geeft een inkijk in een wereld die veelal gesloten blijft voor buitenstaanders. Lapré gaat in gesprek met ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers over zijn kijk op de omstreden conversietherapie. Ook wordt John uitgenodigd zijn oude middelbare school, de reformatorische Pieter Zandt scholengemeenschap in Kampen. Van John willen zij graag leren hoe zij lhbti-jongeren een veilige omgeving kunnen bieden.


Persoonlijk portret

‘Hemel, hel & regenboog’ is een persoonlijk portret. Geloof en lhbti staan nogal eens op gespannen voet met elkaar, niet alleen in de kerk, maar ook in gezinnen, politiek, gesprekskamers en op scholen”, zegt Lapré, “Juist daar waar het schuurt, probeer ik mee te denken hoe elkaar vast te houden ten gunste van hen om wie het draait: de lhbti’ers zelf.”

 

Tijdens zijn missie ontdekt hij dat ontmoeting, elkaar in de ogen kijken en een open gesprek van wezenlijk belang zijn. Dan gebeurt er iets wat polariserend wij-zij-denken mijlenver overstijgt. “In de film komt dit soms indringend naar voren. Het is voor mij een voorrecht om samen met de kijker die mooie dynamiek van dichtbij te zien.”

 

De documentaire ‘Hemel, hel en regenboog’ is te zien op 11 oktober, coming-outdag, om 20.25 uur bij de EO op NPO2.

 

bron: www.nieuwwij.nl

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.