Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 26 oktober 2021 @ 00:07 door Travelboy , 344 keer bekeken

Het Nationaal Ouderenfonds lanceerde eerder deze maand nieuw lesmateriaal voor studenten Zorg en Welzijn om de acceptatie van LHBTI-ouderen te stimuleren. Er zijn veel homoseksuele, lesbische, biseksuele, transgender en intersekse ouderen die zich onzichtbaar voelen. Uit angst voor negatieve reacties houden ze hun geaardheid voor zich, soms heel hun leven lang, of gaan zij weer de kast terug in op het moment dat zij zich niet veilig voelen. Het Ouderenfonds zet zich in voor zichtbaarheid van LHBTI-ouderen.

 

Het Ouderenfonds organiseerde 'In gesprek' sessies; interviews met ouderen, vrijwilligers, betrokken medewerkers en projectfinanciers. In 10 mooie podcasts vertellen ouderen zelf aan toekomstige zorg- en welzijnsmedewerkers over hun ervaringen. Vrijdag 15 oktober werd de lancering op een feestelijke manier gevierd en wij waren erbij.


In juni 2021 organiseerde het Ouderenfonds een aantal 'In gesprek' sessies. De 'oudere' is het 'boek' en vertelt over zijn/haar ervaring rondom liefde, coming-out, werk, identiteit en vooroordelen. De medewerkers en vrijwilligers bereiden interviews voor en lezen elkaars verhalen. De gedachte daarachter is dat het kennen van elkaars verhalen voorkomt dat we oordelen en veroordelen. Zo kwam ook het discussiepunt naar boven: 'Klopt het wat we denken over mensen op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid?'.

 

Eén van de verhalen is van Jet. In een groepje lazen we haar luchtige maar ook ontroerende verhaal over het leven als 'zandbaklesbo'. Waar voor de andere ouderen in de groep hun geaardheid niet zo jong al zo duidelijk was, was dat voor Jet wel.

 

Aan het einde van de zomervakantie werden alle 'In Gesprek' verhalen en opnames verwerkt tot podcast waardige geluidsfragmenten.

 

Op vrijdag 15 oktober kwam er een kleine maar gezellige groep ouderen; Roel, Izaak, Conny en Nadim, Willem en Daan met hun kinderen - die ieder hun eigen verhaal hebben verteld in een podcast aflevering - betrokkenen en vrijwilligers bijeen om de lancering te vieren op een prachtige locatie in Amersfoort. Als een groepje studenten zaten we weer even in de klas voor een mooie presentatie door Kim en Charlotte, projectmedewerkers van het Ouderenfonds. Ook een vertegenwoordiging van het Blauwe Fonds was aanwezig, een van de financiers van dit project. Actrice Jaike Belfor liet verbinding zien tussen studenten en ouderen met een ervaringsverhaal over coming-out en diversiteit/culturele perspectieven. De stelling 'In een andere cultuur uit liefde je geaardheid voor je familie stil houden' bracht toch veel begrip en waardering. De mooie verschillende thema's brachten herkenbaarheid en discussie op gang. Vooral moderne woorden zoals 'queer' waren bij ouderen nog niet zo bekend, maar brachten wel wat rust mee, doordat men elkaar bij de term 'queer' als persoon ziet, en niet als label. En natuurlijk is het lastig als mensen jou alleen als 'homo' of 'lesbienne' of 'biseksuele' of 'intersekse' zien.

 

In elke aflevering van de podcast wordt achtergrondinformatie gegeven over de tijdgeest waarin de ouderen opgroeien, juist omdat LHBTI- ouderen andere ervaringen hebben dan jongeren. Het doel is dat studenten die later in zorg en welzijn gaan werken meer achtergronden kennen: niet iedereen is hetero. Hoe je voor iemand klaar kunt staan en hoe je iemand het beste kunt aanspreken komen aan de orde.

 

Docenten krijgen een bijbehorende handleiding met vragen en discussiepunten, om de klas uit te nodigen over bepaalde stellingen na te denken. De bedoeling is dat de docent hier een les van maakt en begrippen zoals 'transgender' en 'queer' en 'intersekse' uitlegt. 

 

Ook voor niet-studenten is deze podcast interessant. Je kunt het lespakket gratis aanvragen via de website of via info@ouderenfonds.nl en de teaser en podcast zijn ook te beluisteren op de website van het Ouderenfonds. Neem een kijkje op https://ouderenfonds.nl/lhbti/ om alle de verhalen te lezen.

 

bron: www.zijaanzij.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.