Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 30 september 2021 @ 01:08 door Travelboy , 399 keer bekeken

In een niet bij naam genoemd dorp ergens in onze Biblebelt worden twee mannen in elkaar geslagen door een groep jongeren. De makers van Alles van waarde zullen, toen ze aan de film begonnen, vermoedelijk niet geweten hebben hoe er tegenwoordig bij het horen van de categorie ‘groep jongeren in een kerkdorp’ een huivering door het land gaat. En hoewel iedereen weet wie de daders zijn, blijven ze ongestraft, aangezien er geen aangifte wordt gedaan.

 

Teun Luijkx en Abe Dijkman in Alles van Waarde. Beeld Teun Luijkx en Abe Dijkman in Alles van Waarde

 

Alles van waarde (is weerloos, dichtte Lucebert) is een film die onder de vlag van de EO vaart. De omroep wil met de film de intolerantie en het geweld tegen homo’s binnen kerkelijke gemeenschappen ‘bespreekbaar’ maken, aldus de makers. De door Teun Luijkx met gevoel gespeelde hoofdpersoon (een getrouwde vader die zingt in het kerkkoor) merkt dat hij valt op de man die zijn grootvader verzorgt. Een filmpje waarop te zien is dat de mannen kussen, verspreidt zich onder de jeugd en leidt tot een geweldsuitbarsting.

 

De makers kiezen voor een vorm die lijkt op een reconstructie in een misdaadprogramma, waarbij fictie en (zogenaamde) documentaire door elkaar lopen. Daar wordt nog een genre aan toegevoegd: de making-of, waarin we zien hoe de acteurs worden gecast en hun rollen bespreken. Deze constructie werkt redelijk soepel, maar maakt het lastig om in het verhaal te komen. Alles van waarde heeft zijn momenten, maar heeft misschien vooral waarde als discussiestuk. (MM)

 

Telefilm Alles van waarde is zondag 3 oktober te zien om 20.25 uur op NPO 3. Of Je kunt ‘m na de tv-première op je eigen moment bekijken via NPO Start.

 

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.