Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 24 augustus 2024 @ 00:16 door Travelboy , 43 keer bekeken

Van 30 augustus tot en met 6 september wordt Utrecht opnieuw het podium voor het Queer Film Festival Utrecht (QFFU). Met het thema ‘RECLAIM!’ wil het festival de stad én de aandacht opeisen voor de LGBTQ+ gemeenschap. Dit jaar worden er meer dan 50 films vertoond, variërend van korte films en documentaires tot iconische klassiekers uit de queer filmgeschiedenis.

 

Het QFFU kiest dit jaar voor het krachtige thema ‘RECLAIM!’. Max de Valck, hoofd programma bij QFFU, legt uit waarom dit thema zo belangrijk is: “De LGBTQ+ gemeenschap krijgt anno 2024 nog steeds te maken met discriminatie, geweld en uitsluiting. Ook in Nederland zien we een opkomst van conservatieve denkbeelden, waarbij vooral de rechten van gemarginaliseerde groepen, zoals de trans en POC gemeenschap, onder druk staan.”

 

Max benadrukt dat het tijd is voor een kritisch dialoog. “We pakken de ruimte die nodig is en bieden een podium voor en door de gemeenschap. Zo laten we de diversiteit aan stemmen horen en vieren we queerness in al haar vormen.”

 

‘Beyond the Frame’ met nieuwe look

 

Queer film is al meer dan vijf jaar thuis in Utrecht en nu gaat het QFFU nog een stap verder. Met de nieuwe slogan ‘Beyond the Frame’ wil het festival de ontembare kracht van queer verhalen benadrukken. De nieuwe branding is ontworpen door Studio Kartel.

 

Het combineert strakke en speelse vormen, met een knipoog naar zowel queer identiteit als filmgeschiedenis. De nieuwe look heeft een heldere magenta hoofdkleur dat de energie van queer activisme uitstraalt, met een subtiele verwijzing subtiel naar het filmische verleden door middel van lichtgrijze accenten.

 

Bijzondere locaties in Utrecht

 

De films zijn te zien op verschillende, vaak verrassende locaties in de stad. Naast de vertrouwde plekken zoals het Louis Hartlooper Complex en ’t Hoogt, kunnen bezoekers dit jaar ook terecht in onder andere het Stadsklooster in Lombok en Het Utrechts Archief. Deze bijzondere locaties dragen bij aan de unieke beleving die het QFFU elk jaar opnieuw weet te creëren.

 

Lees verder onder de foto >

Foto: Veerle Bastiaanssen

 

Een week vol films én meer

 

Op vrijdag 30 augustus opent het festival met de Amerikaanse queer high school comedy Bottoms in De Helling. Tijdens het aansluitende openingsfeest draait queer collectief MAXI, die je meenemen in het thema van de avond ‘Brat Summer’. Stilstaan is geen optie! Het festival sluit af met de vertoning van Avant-Drag! en een panelgesprek over de kracht van queer cinema in het huidige politieke klimaat.

 

Naast de indrukwekkende filmselectie is er ook een uitgebreid randprogramma. Denk aan talks, workshops en bijeenkomsten waar je gratis aan kunt deelnemen. Op FOTODOK is de hele week de expositie Framing the Beyond te zien, met werken van drie jonge makers.

 

Lees verder onder de foto >

Foto: Veerle Bastiaanssen

 

10 Minute Challenge

 

Nieuw (queer) filmtalent krijgt ook dit jaar weer een podium tijdens de 10 Minute Challenge. Dit is een wedstrijd waar jonge filmmakers hun korte films kunnen insturen. De zeven ingestuurde films dingen mee naar een prijs in de volgende categorieën: beste film, opkomend talent en publieksfavoriet. De films worden voor het eerst vertoond in VOGELFREI op zondag 31 augustus.

 

Ben je na het zien van de films benieuwd geworden naar de winnaar? De prijsuitreiking is bij te wonen in de Nijverheid op vrijdag 6 september, waarna je met de winnaars feest kan vieren op de slotavond in de Nijverheid.

 

Zin om erbij te zijn?

 

Bekijk het volledige programma en ontdek welke films en activiteiten je echt niet mag missen op de website van het Queer Film Festival Utrecht. Utrecht staat van vrijdag 30 augustus tot en met vrijdag 6 september weer helemaal in het teken van de queer cultuur – zorg dat je erbij bent!

 

bron: https://indebuurt.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.