Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 05 juni 2022 @ 00:00 door Travelboy , 274 keer bekeken

VAN ZATERDAG 4 JUNI TOT EN MET ZONDAG 7 AUGUSTUS 2022 IS BIJ KUNSTUITLEEN/ GALERIE ARTZAANSTAD OP HET HEMBRUGTERREIN DE SPRAAKMAKENDE TENTOONSTELLING ‘MADE IN DOLLAND’ DE BEELDTAAL VAN DOLLY BELLEFLEUR TE ZIEN.

 

 

Vanaf 1989 staat Dolly Bellefleur (alter ego van cabaretier en tekstdichter Ruud Douma) op de planken maar ook op de barricades. Zowel in taal, in (lied)teksten, columns en gedichten maar ook in beeld, in bijvoorbeeld cartoons, foto’s, muziekclips en kostuums, toont Dolly zich een ware activist. In Made in Dolland ligt de nadruk op Dolly’s eigenzinnige beeldtaal. Beeldmateriaal dat als doel heeft om Dolly’s boodschap ‘Laat liefde regeren’ te verbeelden, uit te dragen, te versterken en te onderstrepen. Zoals Dolly altijd zegt: ‘Homo, hetero, lesbisch, transgender of (b)i? We are family. Let’s celebrate diversity!’

 

Dolly Bellefleur is niet alleen in Amsterdam maar in heel Nederland een boegbeeld voor de LHBT+ gemeenschap. Voor haar belangrijke werk werd ze o.a. door COC Nederland onderscheiden met de Bob Angelo Penning. Naast de strijd voor acceptatie van LHBT+ rechten zet activist en artiest Bellefleur zich onvermoeibaar in voor culturele diversiteit en minderheden. De expositie vormt de basis van een negen weken durend feest van diversiteit, tolerantie en kansengelijkheid.

 

Stralend middelpunt van de tentoonstelling vormen de robes die Tycho Boeker vanaf Dolly’s debuut in 1989 voor La Bellefleur heeft ontworpen. Ook is er een ruime selectie te zien van de ‘staatsieportretten’ die hoffotograaf Piek de afgelopen jaren maakte.

 

Daarnaast gaat het in deze kleurrijke tentoonstelling om de beeldtaal die Dolly Bellefleur al meer dan drie decennia gebruikt om belangrijke thema’s als emancipatie, (on)gelijkheid, diversiteit, inclusiviteit, mannelijkheid/vrouwelijkheid, protest en activisme bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Er is werk te zien dat Dolly Bellefleur sinds 1989 heeft gemaakt in samenwerking met gerenommeerde fotografen, grafisch vormgevers, ontwerpers, beeldend kunstenaars en (strip)tekenaars waaronder internationaal bekende kunstenaars als Erwin Olaf, Joost Swarte en Piet Paris.

 

Natuurlijk nam Dolly ook een kijkje in de rijke collectie van kunstuitleen/galerie Artzaanstad. Ze selecteerde daaruit kunstwerken van: Hans Withoos, Stefan Gross, Peter Keizer en Netty van Osch. In haar keuze liet zij zich soms leiden door persoonlijke herinneringen aan een jeugd waarin ze werd gepest omdat ze ‘anders’ was dan de rest. Een andere keer zag zij in een kunstwerk weer raakvlakken met haar gedachtengoed of leek het een commentaar op haar eigen beeldtaal.

 

Openingstijden

 

Dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur
Elke eerste zondag van de maand van 12.00 tot 17.30 uur

 

Zondag 5 juni(Eerste Pinksterdag) gesloten
Maandag 6 juni (Tweede Pinksterdag) geopend van 12.00 tot 17.30 uur

 

Adres:
Grote Hulzen 11 (Hembrugterrein)
1505 RH Zaandam
075 – 614 12 10
info@artzaanstad.nl

 

Navigeer naar Hemkade 18 Zaandam als ons adres nog niet wordt herkend
door je systeem.



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.