Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 30 augustus 2021 @ 01:12 door Travelboy , 366 keer bekeken


Fotografe Ilvy Maijen (45) hoopt met een fotoproject meer begrip te creëren voor de strijd die homo- en transjongens moeten doorstaan. Haar serie 'ProuTboys' is vanaf 2 september te zien bij Schunck in Heerlen.

 

 

In de serie zijn verschillende portretten te zien met daarbij het coming-out verhaal van de jongens. Maijen wil inzicht geven in hun belevingswereld

 

Depressief


Een van de jongens die meedoen aan het project is Stef Kusters (28). Hij maakte de afgelopen jaren de transitie van vrouw naar man. Van nature lijkt hij een vrolijk persoon te zijn, maar voor zijn transitie was hij er heel anders aan toe. "Van tevoren is er wel een periode geweest dat ik echt doodongelukkig was. Depressief kun je wel gewoon zeggen, dat ik ook geen zin meer had in het leven."

 

Goed zoals je bent


Hoewel hij zichzelf niet bepaald ziet als iemand die graag op de voorgrond treedt en ook best verlegen is, wil hij toch de drempel over om zichzelf te laten fotograferen. "Ik weet dat ik mezelf zichtbaar moet maken als ik anderen wil helpen. Ik wil laten zien aan iedereen dat je goed bent zoals je bent. Ik heb dat nu ook: ik ben ook goed zoals ik ben."

 

FS_PROUTBOYS

 

Rolmodel


Fotografe Ilvy Maijen voelt zich betrokken bij het thema. Ze is zelf getrouwd met een vrouw. "Ik heb zelf ook een coming out gehad en in mijn tijd was er gewoon geen voorbeeld of rolmodel, niemand was gay." Zo ontstond bij haar het idee om daarin voor anderen wel iets te betekenen. Dat kwam samen toen in Amerika de rechts-extremistische groepering 'Proudboys' veel in het nieuws was. Hun naam werd als ludieke actie gekaapt door homojongeren op social media. Daaruit ontstond bij de fotografe het idee er een project van te maken. Ze veranderde de 'd' in een 'T' "Ik bedoel dan ProuT, als in 'out': uit de kast komen." vertelt ze.

 

Ze begon met het fotograferen van homojongens die hun verhaal vertelden in de fotostudio. Later koos ze ervoor ook transmannen te gaan fotograferen. "Daar heb je ook nog steeds weinig rolmodellen. Dat had ik dus vroeger ook. Terwijl ik heel graag rolmodellen had gehad, en dat je ook hoort van mensen hoe dat is en hoe zij daarmee omgaan."

 

Helpen


Stef is al zes jaar samen met Emily, inmiddels zijn ze een jaar getrouwd. Zij maakte ook Stefs worsteling en transitie mee. "Ik vind het heel belangrijk dat hij meedoet aan een project als dit, want hij weet niet half hoe leuk hij is en hoeveel mensen hij hiermee kan bereiken." Voor Stef is vooral van belang zichzelf zichtbaar te maken zodat hij een voorbeeldfunctie kan vervullen voor anderen. Want hij heeft de sterkte behoefte om mensen die hetzelfde meemaken te helpen. Sinds kort heeft hij een coaching-praktijk voor transmensen.

 

De verhalen en foto's van de jongens staan op de website ProuTboys. "Ik denk dat als mensen de verhalen lezen bij de foto's, ze misschien ook beseffen wat er allemaal in iemand omgaat. Ik denk dat veel mensen die daar helemaal niet mee in aanraking komen, niet bij stilstaan."

 

ProuTboys won dit jaar een Moscow International Foto Award. Het fotoproject is vanaf 2 september te zien in SCHUNCK Heerlen, in het kader van de Limburg Prideweek.

 

Meer informatie: www.ilvyfotografie.nl/proutboys/

 

bron: www.1limburg.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.