Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 23 november 2021 @ 00:13 door Travelboy , 345 keer bekeken

Pablo Lerma heeft in de afgelopen drie jaar onderzoek gedaan naar het concept van mannelijkheid en het gebrek aan representatie van homomannen en queergemeenschappen in de geschiedenis van de fotografie.


Zijn expositie It Doesn’t Stop at Images vertelt met afbeeldingen uit het tijdschrift Homologie (1978-1997) een nieuw verhaal dat het stereotype en de ‘cliché’-beelden van de homogemeenschap doorbreekt.

 


Drie groepen


Homologie was een cultureel-wetenschappelijke tijdschrift dat publiceerde over de geschiedenis van homoseksualiteit en ontwikkelingen binnen homostudies.
Pablo Lerma heeft dit tijdschrift chronologisch doorgenomen en afbeeldingen geselecteerd die specifiek de ervaringen van homomannen vertegenwoordigen. Deze afbeeldingen heeft Pablo Lerma herschikt en herkaderd in drie thematische groepen.


De eerste groep bevat beelden van het lichaam, de tweede groep bevat beelden over normen en verwachtingen en de derde groep bevat beelden over liefde, relaties en gemeenschappen.
Naast het gedeelte waar het tijdschrift Homologie uit de IHLIA-collectie centraal staat bestaat de expositie nog uit twee onderdelen waarin de representatie van homomannen in de USA en in Spanje wordt uitgelicht.


Over Pablo Lerma


Pablo is geboren in de jaren tachtig in Spanje, woonde daarna bijna zeven jaar in de Verenigde Staten en verhuisde in 2019 naar Nederland. Hij ontdekte zijn identiteit in de jaren negentig en groeide op in een omgeving waarin hij in de massamedia visueel stereotyperende beelden tegenkwam van homoseksuele mannen.


Jaren gingen voorbij, maar deze  stereotypen leven nog steeds. Zelfs de archieven die speciaal voor queererfgoed zijn opgericht hebben vaak weinig alternatieven te bieden. Wanneer je bijvoorbeeld naar familiefoto’s kijkt – een genre in de fotografie dat een sleutelrol speelt in het overbruggen van generaties, het creëren van saamhorigheid en het vormen van collectief geheugen – komt ook hier de homoseksuele gemeenschap zichzelf niet tegen.

 

Pablo Lerma, It Doesn't Stop at Images

 

Pass it on. Private Stories, Public Histories

 

Lerma draagt zijn werk op aan het creëren van een ‘tegen-geschiedenis’ van homoseksuele mannen en hun (verdere) families. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in de expositie It Doesn’t Stop at Images die hij vorig jaar speciaal voor Pass It On. Private Stories, Public Histories heeft ontwikkeld. Pass It On is een initiatief van FOTODOK.

 

25 november 2021 – 16 januari 2022


It Doesn’t Stop at Images

Exposities zijn op het IHLIA-plein gratis te bezoeken. Volg hierbij de openingstijden van de OBA.

ma: 14.00 – 22.00 uur
di t/m vr: 08.00 – 22.00 uur
za en zo: 10.00 – 20.00 uur



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.