Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 21 november 2021 @ 00:09 door Travelboy , 347 keer bekeken

Toen Flip Zonne Zuijderland besloot in transitie te gaan – van ‘meisje’ naar ‘jongen’ -, was dat niet alleen voor hém een grote verandering. Moeder Inez Derksen, artistiek leider van Het Laagland, ging een rouwproces in. Ze had het gevoel haar dochter te verliezen. Flips zoektocht naar gender en identiteit en de gevoelens van zijn moeder staan centraal in het toegankelijke en liefdevolle Met Zonder Ballen.

 

 

De sfeer bij binnenkomst straalt huiselijkheid uit. Inez biedt iedereen thee aan en op de vlakke vloer staan tafeltjes met tientallen thermoskannen. In het midden staan twee stoelen aan weerszijden van een klein tafeltje, met daarop een thermoskan thee en twee kopjes. De geijkte setting van de vroegere ‘gesprekken over gevoelens’ in huize Zuijderland-Derksen. De twee spelers weten het publiek door de warme sfeer en wat kennismakingsvragen (“Wie is hier non-binair?”) vrijwel direct aan zich te binden.

 

Flip is beginnend filmmaker en neemt ons via een humoristische, flashy knip-en-plakwerk-film in sneltreinvaart mee door zijn voorgeschiedenis. Daarna wordt afgesproken dat Flip vanavond niet al het genderjargon gaat uitleggen – “Dat doe ik al genoeg in het dagelijks leven” -, maar Inez doet dit in de vorm van een soort quiz met bijbehorende geluidjes en opwinding. De toon is gezet: dit wordt een warme, ongedwongen en informatieve avond.

 

Met oude foto’s, verhalen van vroeger die met snelheid en humor worden verteld, intieme dagboekfragmenten van moeder waarin ze haar onbegrip en frustraties deelt en de fijne chemie van moeder en zoon, brengen de twee het boeiende verhaal over van machteloosheid en acceptatie (moeder) en ontdekken wie je bent (zoon). Tegelijkertijd brengt Met Zonder Ballen veel informatie over gender voor een waarschijnlijk veelal onwetend, maar geïnteresseerd publiek. De voorstelling is vooral een mooi huiskamerbezoek bij een liefdevol gezin met een interessant verhaal dat door veel mensen zou moeten worden gehoord.

 

bron: www.scenes.nu

 

Nog een recensie

 

Speellijst



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.