Blogposts
Blog
Geplaatst op woensdag 08 maart 2023 @ 00:21 door Travelboy , 287 keer bekeken
In Amsterdam gaat de 15e editie van het Aziatische filmfestival CinemAsia dinsdag van start. Tot en met zondag staan de bioscopen Studio/K, Rialto De Pijp en Rialto VU weer volledig in het teken van films uit landen als Indonesië, China en Zuid-Korea, maar ook Maleisië en de Filipijnen.
CinemAsia werd twintig jaar geleden opgericht. Waar in het begin vooral Nederlandse liefhebbers van arthousefilms op CinemAsia afkwamen, is van meet af aan geïnvesteerd in het betrekken van mensen met een Aziatische achtergrond. Dat zegt Giovanna Chen, die al jarenlang betrokken is bij de organisatie, tegen het ANP. Het festival, dat begon als een tweejaarlijks evenement, is inmiddels met een jaarlijkse editie uitgegroeid tot een van de grootste en langstlopende Aziatische filmfestivals in Europa.
Op het festival worden enkele grote titels vertoond, waaronder de openingsfilm Return to Seoul van regisseur Davy Chou. Die film stond dit jaar op de shortlist voor de Oscar voor beste internationale film. Zowel de regisseur als hoofdrolspeelster Park Ji-min zijn bij de opening van het festival aanwezig. Daarnaast is ook onder meer Hunt, het regiedebuut van Lee Jung-Jae op het festival te zien. De Zuid-Koreaanse acteur is in Nederland vooral bekend van zijn hoofdrol in de populaire Netflix-serie Squid Game.
Onderbelichte verhalen
Naast de grote films is er ook ruimte voor korte films en documentaires. Ook is er aandacht voor "onderbelichte verhalen", waarin verschillende maatschappelijke thema’s aan de kaak worden gesteld. Zo is er van oudsher bijvoorbeeld veel aandacht voor de queer-gemeenschap in films die op CinemAsia worden vertoond. Een voorbeeld is de Japanse film Ginger & Honey Milk, die voor het eerst buiten Japan op het grote doek wordt vertoond. Die film gaat onder meer over uitdagingen waar mensen die zowel doof als queer zijn mee te maken kunnen krijgen in hun liefdesleven en vriendschappen.
Verder is er een speciale focus op Indonesië met de films Autobiography en The Exiles. Beide films richten zich op de invloed van het Soeharto-regime, die tot op de dag van vandaag nog wordt gevoeld. De regisseurs van beide films zullen ook hun opwachting maken op het festival.
Beweging
Chen merkt op dat er een beweging op gang is gekomen richting een meer diverse Aziatische representatie in Hollywood. Zij wijst daarbij onder meer op de film Crazy Rich Asians uit 2018 en het recente succes van Everything Everywhere All at Once. "Diversiteit is niet simpelweg een modewoord. Het belichaamt de tijd waarin we leven. Het is heel mooi dat dergelijke producties een kans krijgen", zegt Chen. "Maar we zijn er nog niet."
Het festival heeft als einddoel om in de toekomst het go-to festival voor Aziatische cinema te worden, samengesteld vanuit verschillende Aziatische perspectieven. "Dat is waar wij echt voor staan. Wij brengen universele, authentieke en uiteenlopende verhalen uit Azië hier naartoe. Verhalen waar ook mensen hier zich mee kunnen identificeren."
https://cinemasia.nl/en/lbgqt-programme
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.