Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 01 maart 2022 @ 00:21 door Travelboy , 341 keer bekeken

Dit jaar viert Roze Filmdagen het 25-jarig jubileum. Het LGBTQ+-filmfestival vindt plaats van 10 tot 20 maart 2022. De openingsfilm van het evenement is de film Swan Song.

 

 

Volgens de organisatie biedt Roze Filmdagen dit jaar een breed en inclusief aanbod aan films, documentaires en korte films met een LGBTQ+-context. In totaal zijn er 56 feature films en 88 korte films geprogrammeerd.

 

Openingsfilm is Swan Song, met Udo Kier, Linda Evans en Michael Urie. In de film zit de ooit zo flamboyante kapper Pat Pitsenbarger, vroeger de onbetwiste ster van het homoleven in een klein stadje in Ohio, weg te kwijnen in een bejaardentehuis. Wanneer zijn voormalige beste klant als laatste wens heeft dat hij haar kapsel van de nodige postume glamour voorziet, vertrekt hij op een uitbundige reis langs oude rivalen, nieuwe ontmoetingen en opzienbarende outfits.

 

Eerder kondigde de organisatie al aan dat het filmfestival zich tijdens de jubileumeditie zal gaan richten op dtoekomst van de queer film. Zo zullen  tijdens het filmfestival ook titels getoond worden als Death and Bowling; Deserto Particular; Ma Belle, My Beauty; Firebird; Finlandia en Sweetheart.

 

‘Rolmodellen zichtbaar maken’

 

Het festival is in 1996 ontstaan als kleinschalig underground festival en de afgelopen jaren uitgegroeid tot een professioneel en kwalitatief hoogstaand filmfestival Tijdens de Roze Filmdagen wordt volgens de organisatie een selectie verhalen vertoond waarmee iedereen zich kan identificeren, maar waarin altijd de LGBTQ+ gemeenschap zichtbaar is.

 

“Waarin rolmodellen te vinden zijn, waarin seksuele en genderdiversiteit gevierd worden, maar waarin ook maatschappelijke problemen aan de kaak worden gesteld. Van een bij oprichting vooral op homo’s en lesbiennes gericht festival, zijn we er nu met volle overtuiging voor álle mensen onder de LGBTQ+ paraplu.”

 

Roze Filmdagen

 

Van eigen bodem

 

Naast de verschillende internationale producties zijn er ook LGBTQ+-films van eigen bodem te zien. Een van de films binnen dit thema maakt kans om genomineerd te worden voor de internationale Iris Prize (Cardiff) waarvoor Roze Filmdagen een nominerend festival is. De winnaar ontvangt £30.000 om een nieuwe film te maken. Awake en Speed Limit zijn twee van de shorts die te zien zullen zijn bij Roze Filmdagen 2022.

 

De volledige programmering van Roze Filmdagen is hier te zien,

 

bron: www.entertainmentbusiness.nl



Reacties

  • Travelboy
    woensdag 2 maart 2022, 00:36

    Ik heb een kaartje!!!

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.