Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 28 februari 2024 @ 00:02 door Travelboy , 93 keer bekeken

Van 1 tot en met 31 maart 2024 vindt de vierde editie van de Queer Geschiedenismaand plaats. In musea en culturele instellingen door het hele land zal speciale aandacht besteed worden aan de viering en overdracht van lhbtiq+-geschiedenis.

 

 

Behalve programmaonderdelen in de vorm van tentoonstellingen en rondleidingen zullen de verhalen van de lhbtiq+ gemeenschap ook worden verteld in online content zoals blogs en video's. Queer Geschiedenismaand wordt georganiseerd door IHLIA LGBTI Heritage en wordt dit jaar bijgestaan door onder andere het Regionaal Archief Alkmaar, Amsterdam Museum, Beeld & Geluid, Schouwburg Amstelveen, Frans Hals Museum, Brabants Historisch Informatiecentrum en de Oude Kerk Amsterdam. De komende weken wordt de programmering verder uitgebreid.

 

Over Queer Geschiedenismaand

 

Al zo lang de mensheid bestaat zijn er mensen die wij nu lhbtiq+'ers zouden noemen, maar in de geschiedenisboeken was in het verleden weinig aandacht voor het bestaan en de bijdragen van deze mensen. De Queer Geschiedenismaand is een manier om deze geschiedenis uit te lichten. Reflecteren op het gevecht voor gelijke rechten is een goede manier om de nieuwe generatie te inspireren en te motiveren om te staan voor een samenleving waarin iedereen gelijk is, zichzelf durft te zijn en respect verdient.

 

Highlights 2024

 

Een van de hoogtepunten van dit jaar is de publicatie van de podcast Roze Reuzen, een samenwerking van IHLIA LGBTI Heritage, Van Gisteren, bureau voor publiekshistorische projecten, en queerlifestyle-tijdschrift Winq.

 

In deze eerste serie van de podcast interviewt historicus Mark Bergsma (Van Gisteren) vijf personen die zich al decennialang inzetten voor emancipatie en die de diversiteit binnen de lhbtiq+ gemeenschap zichtbaar maken. Hoe zijn deze mensen opgegroeid, welke gebeurtenissen hebben hen gevormd en wanneer en waarom zijn zij zich gaan inzetten voor emancipatie? En hoe activistisch zijn zij vandaag de dag nog?

 

De podcast wordt feestelijk gelanceerd met een live programma bij IHLIA in Amsterdam op 1 maart 2024 waarin we de Roze Reuzen verrassen met een eigentijdse ode aan hun werk. 1 maart is tevens de start van de expositie Roze Reuzen die t/m 7 juni 2024 te zien zal zijn. De expositie geeft visuele context aan de interviews dankzij materialen uit het archief. Meer info vind je hier.

 

Tentoonstellingen

 

Martin Wong: Malicious Mischief: deze overzichtstentoonstelling toont het werk van de Chinees-Amerikaanse kunstenaar Martin Wong en bestaat uit schilderijen, tekeningen, sculpturen en persoonlijke memorabilia. Wong staat bekend om zijn verbeeldingen van sociale, seksuele en politieke kwesties die spelen in de Verenigde Staten in de jaren 1970 tot en met de jaren 1990. Meer info vind je hier.

 

House of Vineyard en het Amsterdam Museum presenteren de tentoonstelling Grand March: A Historic House through a Ballroom Lens. De tentoonstelling is een samenwerking met House of Vineyard, het eerste ballroomhuis in Nederland. In de kamers van Amsterdam Museum-locatie Huis Willet-Holthuysen toont House of Vineyard met radicale mode-interventies en kunstinstallaties de kracht van ballroomcultuur. De tentoonstelling is een viering van het queer-zijn, een getuigenis van het doorzettingsvermogen van de geest, en een eerbetoon aan een groep mensen die weigerden om onzichtbaar te zijn. Meer info vind je hier.

 

Queer Quiz

 

Beeld & Geluid presenteert, in samenwerking met Schouwburg Amstelveen, en ter gelegenheid van Queer Geschiedenismaand, de interactieve Queer Quiz, dè nieuwsquiz over het verleden, heden en de toekomst van de lhbtqia+-emancipatie in Nederland. Maak je op voor een avond terugkijken en vooruitblikken op de emancipatie van lhbtqia+’ers in Nederland, gepresenteerd door Harm Edens.

 

Waar komen we vandaan, welke mijlpalen hebben we al bereikt en wat moet er allemaal nog gebeuren om te komen tot volledige emancipatie? Wat ging en gaat er goed en wat nog helemaal niet? Een quiz vol humor en hilariteit maar met een serieuze ondertoon. Meer info vind je hier.

 

Het hele programma vind je op www.queergeschiedenismaand.nl  

 

IHLIA is dé erfgoedorganisatie op het gebied van lhbtiq+* in Nederland en heeft de grootste lhbtiq+-collectie van Europa. IHLIA is een zelfstandige organisatie gevestigd in OBA Oosterdok in Amsterdam. Hier verzamelt, bewaart en ontsluit ze relevante informatie over homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen, transgender, intersekse en queer personen, hun geschiedenis, leefwereld en cultuur. Het archief heeft een grote mate van compleetheid en omvat enkele unieke kerncollecties en archieven van organisaties. Als geheel is het van hoge kwaliteit en van nationale en internationale betekenis. - ihlia.nl

 

bron: www.zijaanzij.nl

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.