Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 23 februari 2024 @ 00:00 door Travelboy , 72 keer bekeken

Vader verbergt dat hij op mannen valt. Generaties die niet kunnen of willen praten over belangrijke gevoelens en gedachten. Aan tafel praten ze met elkaar over van alles, maar toch ook over niets. Wat betekent het als gesprekken over ziekte, verlangen en angst niet op tafel mogen of kunnen komen?


I
n de voorstelling 'Mensen zoals jij' staat de vraag centraal: zijn taboes een universeel gegeven?  En hoe open zijn we werkelijk naar elkaar? We spraken de maker en regisseur Floris van Delft. Hij maakte eerder de voorstelling Schijn met Fahd Larhzaoui met dezelfde thematiek.

 

Mensen zoals jij’ is deels gebaseerd op de ervaringen uit jouw familie. Waarom wil je dit verhaal vertellen?
“Iedereen kent vast wel de last van ‘de omgeving’ en ‘de familie’ waar we voor een deel onszelf kunnen zijn en voor een deel niet. En de angst dat je jezelf buiten de vertrouwde groep plaatst als je je geheim wil delen. Als iedereen happy is om je heen en jij bent dat grotendeels ook, waarom zou je het dan vertellen.”


Vader blijkt homo

Floris van DelftFloris van Delft“Mijn vader kwam totaal onverwacht met de mededeling dat hij op mannen valt toen hij in de 40 was en dat was voor ons gezin een enorme schok. Lange tijd dacht ik: dat is privé, maar steeds als ik er met anderen over sprak zei men: ik herken dit en dan niet eens het letterlijke verhaal maar het mechanisme dat er in families onderwerpen zijn waarover absoluut niet mag worden gesproken. Of dat ene geheim dat iedereen in de familie kent maar waarover niet gesproken mag worden anders kunnen we niet meer gezellig aan tafel zitten

 

Zwijgen en verzwijgen

“Dat zwijgen is in onze familie generaties lang overgeleverd als iets vanzelfsprekends. Je neemt onbewust mee dat je je diepste gedachten en gevoelens voor jezelf houdt en niet uitspreekt. En dan stel je je vroeg of laat de vraag: Waar komt het door en hoe kan ik dit doorbreken? Hoe vind ik daar de balans in? Ik heb zelf geen geheim maar heb wel dat zwijgen in me. Dat wil ik doorbreken voor de volgende generatie.”

“Ik geloof niet dat we in een betere wereld leven als je alles zegt wat je denkt en voelt. Soms voer je zelf eerst een lange interne strijd voordat je je geheim wil en kan delen.

“Dat gegeven van taboes en verzwijgen blijkt iets universeels te zijn, en komt in alle culturen voor, van west tot oost. Daarbij komt de menselijke behoefte dat je bij een groep wilt horen.”
 

 

Hoe laat je dit zien in de voorstelling?
“De voorstelling gaat niet over het vellen van een oordeel maar over het begrijpen
van het zwijgen. Zo steken we mensen die daarmee worstelen een hart onder de riem. Vier jonge acteurs spelen 12 personages en ook zichzelf. De voorstelling heeft een mooi vormgegeven decor en er is prachtige muziek, live uitgevoerd met de oed (12-snarig instrument). Ook al is het een pittig onderwerp, het is ook een avondje vermaak. Ik denk dat het voor iedereen herkenbaar is.”

Hoe gaat het nu in de familie?
“Ik ben nu zelf vader en wil dat de zwijgcultuur van mijn familie bij mijn kinderen stopt. Mijn vader is al weer jaren gelukkig met zijn man en er is goed contact. We hebben elkaar uitgebreid gesproken over deze voorstelling en de tekst heb ik aan mijn beide ouders voorgelezen; ze komen zeker kijken!”


 vlnr Floris van Delft, Simon Heijmans, Juan Zyad, Imanuelle Grives, Sigrid ten Napelvlnr Floris van Delft, Simon Heijmans, Juan Zyad, Imanuelle Grives, Sigrid ten Napel

Vier jonge acteurs spelen 12 personages & zichzelf

 

 Theatervoorstelling ‘Mensen zoals jij’, toert tot mei 2024 door het land:
Meer informatie en kaarten op https://watwedoen.nl/agenda

 

bron: www.gaynews.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.