Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 30 mei 2023 @ 00:02 door Travelboy , 164 keer bekeken

Bij de start van de Utrecht Pride op zaterdag 3 juni luidt het Utrechts Klokkenluiders Gilde (UKG) vier klokken van de Domtoren. Het is dan de eerste keer dat de klokken tijdens dit evenement te horen zijn en dat staat in groot contrast met zo’n drie eeuwen geleden.

 

Destijds zou Josua Wilts, koster van de Dom, door het luik van de Egmondkapel gezien hebben hoe twee mannen seks hadden in de onderliggende Michaëlskapel. Wilts vertelde dit aan het stadsbestuur en de twee heren werden vervolgens opgepakt. Eén, Gilles van Baaden, bekende onder druk en daarna volgden nog veel meer arrestaties en bekentenissen.

 

Daardoor kwam een netwerk aan het licht van mannen die elkaar regelmatig ontmoetten voor seks. Zij zagen elkaar onder meer op het Vredenburg, het Janskerkhof, de stadswallen en rond de Domtoren.

 

De onthullingen van de Utrechtse torenkoster betekenden het begin van een landelijke heksenjacht op sodomieten (de toenmalige benaming voor homoseksuelen), met ruim driehonderd veroordelingen en tachtig doodvonnissen als resultaat.

 

Gedenksteen

 

Momenteel ligt schuin voor de ingang van de Domkerk een gedenksteen voor deze sodomieprocessen. De boten van de Utrecht Pride varen over de Oudegracht en passeren daarbij dus ook de Domtoren en de gedenksteen.

 

“Ook al is ze ingepakt, het is prachtig dat de klokken van de Dom de Utrecht Pride ondersteunen”, zegt Robbert Kalff, voorzitter van de Utrecht Pride. “De toren, het plein en de stad omarmen hiermee iedereen die de parade bezoekt en allen die meevaren.”

 

bron: www.duic.nl

--------------------------------------------

 

Utrecht Pride 2023: alle info op een rij

 

 

Het kan weer! Je ogen uitkijken bij de botenparade en dansen tot je niet meer kunt op een dag die in het teken staat van liefde en diversiteit. Yes, wij hebben héél veel zin in de vijfde editie van de Utrecht Pride op zaterdag 3 juni 2023! Wil je niets missen van het roze feest? Hier vind je alle info op een rij.

 

Utrecht Pride 2023: alle info op een rij - indebuurt Utrecht



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.