Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 30 augustus 2023 @ 00:01 door Travelboy , 156 keer bekeken

Met de eerste Canal Pride Leiden hoopt de organiserende Stichting Canal Pride Leiden een nieuw fenomeen voor de stad in het leven te roepen. Op zaterdag 2 september varen negentien versierde boten vanaf 15.30 uur door het centrum van Leiden om kleur en daarmee diversiteit aan de historische Leidse binnenstad te geven.

 

“Een bijzonder moment in een bijzonder jaar”, zegt voorzitter Lorenzo van Beek van Canal Pride Leiden. “In 2023 is het precies 55 jaar geleden dat de Leidse Studentenwerkgroep Homoseksualiteit, de voorloper van COC Leiden, werd opgericht. Ook is het veertig jaar geleden dat Roze Zaterdag in Leiden werd gehouden. Een mooie gelegenheid om met een nieuwe pride-traditie te starten.” De oorsprong van de wereldwijde pride-beweging ligt in de Stonewallrellen van 1969 in New York waar homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en vooral trans personen en drags besloten terug te vechten toen de politie de gelijknamige kroeg met harde hand ging ontruimen. De rellen worden gezien als het startsein van de hedendaagse emancipatiebeweging voor lhbti+-rechten.

 

Imca Marina


Pride Leiden is niet alleen een kleurrijke botenparade. Als de varende stoet rond 17.00 uur aankomt bij de Beestenmarkt barst daar een festival los met op het podium onder andere Imca Marina, Ronnie Tober en Barry Badpak. Op het plein staan verder enkele foodtrucks. Om 21.00 uur verhuist het feest naar Gebr. de Nobel. Een uur later opent ook COC Leiden de deuren met een feest in de Kroon.

 

Van Beek: “Leiden is altijd al een stad geweest waar diversiteit en vrijdenken centraal staan. Met de Canal Pride Leiden willen we deze waarden vieren en een evenement neerzetten dat voor iedereen toegankelijk is.” Over dat laatste is overigens nog wel wat discussie. Deelname aan de botenparade kost zo’n 500 euro en dat is niet voor iedereen haalbaar. “Het is de eerste keer dat we dit nu doen”, reageert van Beek. “We hebben het bedrag gebaseerd op de begroting, maar wie weet maken we volgend jaar andere keuzes. Misschien met verschillende categorieën.”

 

Aan deze eerste editie doen inderdaad vooral wat grotere organisaties mee voor wie het inschrijfgeld geen belemmering vormt. De Leidse Schouwburg, het LUMC, de gemeente Leiden,  en de universiteit bijvoorbeeld. Ook zijn er boten van COC Leiden, Gebr. de Nobel en een boot voor roze ouderen.

 

Prideweek


Pride Leiden beperkt zich niet tot de botenparade. Andere organisaties hebben inmiddels aansluiting gezocht. Het LUMC laat hun jaarlijkse Prideweek op woensdag 30 augustus starten met de officiële aftrap van de samenwerking die is gezocht met het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en de universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam. Op donderdag 31 augustus draait in Het Kijkhuis de lhbti+-klassieker ‘Priscilla, Queen of the Desert’ en op vrijdag 1 september geeft Splinter Chabot een lezing over zijn boek ‘Confettiregen’. ’s Avonds is er bij COC Leiden de Pre Pride Party. Op zaterdag 2 september staan er naast de botenparade nog meer activiteiten op het programma. In Het Kijkhuis draait om 10.30 uur de film 120 BPM over de strijd tegen aids. Op datzelfde moment begint bij BplusC een voorleesochtend voor kinderen.

 

Canal Pride Leiden


De botenparade start om 15.30 uur in het gebied rond Molen de Put, het Kort Galgewater en het Rembrandtpark. De versierde boten varen vervolgens via de Aalmarkt, Stille Rijn, Oude Rijn, Haven en Oude Singel naar de Beestenmarkt om uiteindelijk weer te eindigen bij het Galgewater.

 

Tegenprotest


Een zich ‘Queer Pride March Leiden’ noemende organisatie wil op 2 september ook een tegengeluid laten horen. “Hoewel we op zich blij zijn dat er een Pride bestaat, is deze uiterst kapitalistisch”, zo valt op hun gelijknamige Instagramaccount te lezen. Onder meer vanwege de kosten is de Leidse Canal Pride een onbereikbaar evenement voor veel queer mensen. Die zijn volgens hen vaak onevenredig arm. “Zo wordt het een pr-evenement voor de gemeente, bedrijven en hotels in plaats van een demonstratie van zelfexpressie en solidariteit.”

 

De organisatie draagt hun boodschap uit met een ‘antikapitalistisch blok’ op 2 september vanaf 15.15 uur op de Catharinabrug bij De Waag. “Zo kunnen we laten zien dat er een alternatief is voor het regenboogkapitalisme”, aldus de mensen achter Queer Pride March Leiden. Om 19.00 uur staan ze bij het LUMC om heropening te eisen van de in 2017 gesloten genderpoli.

 

bron: www.sleutelstad.nl

 

Splinter Chabot over ’roze boeken’ in Leidse boekhandel Mayflower Bookshop

 

Splinter Chabot.

 

Schrijver Splinter Chabot is vrijdagavond 1 september te gast in de Leidse boekhandel Mayflower Bookshop.

 

Hiermee haakt de boekwinkel in de Breestraat in op de eerste editie van Leiden Pride op zaterdag 2 september. Er varen die dag bootjes door de Leidse grachten om aandacht te vragen voor de positie en de rechten van de LHBTIQ+-gemeenschap.

 

Splinter Chabot debuteerde een aantal jaren geleden met het deels autobiografische boek ’Confettiregen’. Hierin vertelt hij het verhaal van zijn coming-out. De 27-jarige zoon van schrijver Bart Chabot kreeg hier zoveel reacties van lezers op, dat hij die gebundeld heeft in het boek

 

Het programma bij de Mayflower Bookshop heet ’Roze boeken’. Het omvat onder meer een interview met Splinter Chabot, waarin hij ondervraagd wordt over zijn literaire reis, inspiratiebronnen en impact van ’Confettiregen’ op de regenbooggemeenschap. Daarna volgt een discussie met prominente leden van deze gemeenschap in Leiden.

 

bron: www.leidschdagblad.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.