Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 04 oktober 2023 @ 00:02 door Travelboy , 125 keer bekeken

Wat is vrijheid voor jou? Voor fotograaf Jet ter Halle was dit je voeten volgen zonder iets te willen of te moeten. In Parijs veranderde haar perspectief door Aslam, Courage, Oscar en Vlad. Zij ontvluchtten hun land om zich vrij te kunnen uiten ongeacht hun seksuele oriëntatie. De fotodocumentaire Freedom Seekers is binnenkort te bewonderen bij Stadskant.

 

 

 

In deze documentaire onderzoekt Jet het leven van vier asielzoekers die door discriminatie en geweld vanwege hun seksuele oriëntatie, hun land zijn ontvlucht. Ze ging op onderzoek uit: wat gebeurt er als je eindelijk in een nieuw land aankomt? Voel je, je dan vrijer? Wat zijn je worstelingen? Hoe ga je hier mee om? Wat is er nodig om een nieuw leven op te bouwen?

 

Strafbaar

 

“Met Aslam uit Bangladesh, Oscar uit India, Vlad uit Rusland en Courage uit Nigeria, die ik ontmoette in het lhbtiq+ centrum in Parijs, ervaar ik isolatie, veerkracht en de zoektocht naar een nieuw leven”, vertelt Jet. Homoseksualiteit is een strafbaar feit in bijna zeventig landen, en in elf landen kun je zelfs de doodstraf krijgen. Op 23 mei 2022 kondigde de UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees) aan dat het aantal mensen dat slachtoffer is van mensenrechtenschendingen voor het eerst in de geschiedenis de honderd miljoen had overschreden. Één op de 78 mensen op aarde is gedwongen om hun land te ontvluchten.

 


 

 

Documentaire

 

Deze fotodocumentaire werpt een licht op de complexiteit van het zoeken naar asiel en het streven naar een vrij leven. “Het doel van deze expositie is om in gesprek te gaan over vrijheid en migratie”, zegt Jet.

 

Praktische informatie

 

Vernissage: 7 oktober, 17.00 – 19.00 uur (opening start 17.00 uur).
Duur expositie: 5 t/m 28 oktober 2023, elke donderdag, vrijdag en zaterdag 10.00 – 17.00 uur.
Adres: Stadskant, Stationsplein 8, 2801 AK Gouda.

 

Hele programma regenboogweek Gouda
https://regenboogalliantie.nl/kalender



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.