Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 26 juni 2023 @ 00:06 door Travelboy , 166 keer bekeken

Onheilsprofeten voorspellen dat 1666 het duivelsjaar wordt, en voor Sytze, Thomas en Hidde is dat ook zo. De oorlog tussen Engeland en de Republiek zet hun vriendschap op scherp. Sytze, de zoon van een Terschellingse loods, ziet zijn volledige toekomst weggevaagd worden door een rampzalige aanval van Engeland. Als vluchteling belandt hij in Friesland. Zijn jeugdvriend Thomas is de zoon van een Engelse koopman. Het internationale contact tussen de twee families dateert al van lang voor de oorlog. Sytzes buurjongen Hidde tekent noodgedwongen als matroos voor de oorlogsvloot onder Michiel de Ruyter, en vecht tegen Engeland. Wat betekent de oorlog voor de vriendschappen? Hoe zit het met seksualiteit? En wat is het geheim van het astrolabium, dat Sytze van zijn stervende vader krijgt?

 

 

Eén van de drie hoofdpersonen in dit boek is homoseksueel. Hoe lag dat toen? In Het Vuur van de Vreemdeling kruipt de lezer in de huid van burgers die 1666 en 1667 meemaakten. De 17e eeuw komt zo op een zeer inleefbare manier dichtbij.

 

In 1667 werd, bij de Vrede van Breda, Suriname onze kolonie en New York die van Engeland. Maar waarom liep het eigenlijk zo, en wat ging er hier in de Republiek aan vooraf? Veel, heel veel!

 

Een matroos onder Michiel de Ruyter, een loodszoon van Terschelling, een plateelbakker in Harlingen, en een Londense koopmanszoon nemen je mee in hun tweede Nederlands-Engelse oorlog. Deze gewone mensen lijken misschien klein in het oog van de wereldgeschiedenis, maar gaandeweg blijkt hun rol cruciaal…

 

Homoseksualiteit is, naast machtsstrijd en de bredere zoektocht naar identiteit, één van de terugkerende thema’s in dit boek.

 

Het Vuur van de Vreemdeling is een spannende, en bovendien zeer actuele, historische roman. Een mooi, meeslepend boek.

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.