Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 22 september 2022 @ 00:10 door Travelboy , 249 keer bekeken

Biografie over het heftige leven van feministische lesbische schrijfster Andreas Burnier. Het boek geeft een indringend beeld van haar sociale leven en denken. Daarnaast is het een cultuurgeschiedenis van Nederland na de Tweede Wereldoorlog.

 

 

In 'Andreas Burnier, metselaar van de wereld' laat Elisabeth Lockhorn zien dat Burnier (1931-2002) een leven lang ontheemd was. Als Joods kind werd zij in de oorlog in zestien verschillende onderduikgezinnen geplaatst. Als 'transgender avant la lettre' worstelde zij met haar identiteit, hetgeen zijn weerslag vond in indringende romans als 'Het jongensuur', 'Een tevreden lach' en 'De litteraire salon'.

 

Wat Reve betekende voor de mannelijke homoseksueel, betekende zij voor de vrouwelijke. Als wetenschapper waagde ze het te vloeken in de Kerk van de Rede. In een tijd dat de ziel werd afgeschaft had zij de euvele moed het over de ziel te hebben.

 

Nina Polak: 'Het boek van Lockhorn maakt dat ik de komende maanden op de bank zit met het oeuvre van Andreas Burnier.'

 

Het veelbekroonde boek, geschreven door Elisabeth Lockhorn in 2015, neemt je mee in het leven van de criminoloog en schrijver: Andreas Burnier heeft het denken over euthanasie, feminisme en gender op grootse wijze verrijkt. Uitgeverij Atlas contact brengt het boek deze maand uit in de 6e herziene druk.

 

'Ze schreef over vrouwelijke homoseksualiteit toen dat nog taboe was, ze was wars van modes en had vijanden van formaat. Schrijfster en criminoloog Andreas Burnier ging haar eigen weg in feminisme, wetenschap en spiritualiteit. Het is biograaf Elisabeth Lockhorn gelukt van de vele kwesties één verhaal van te maken.' - De Volkskrant

 

Het eerste hoofdstuk en meer informatie vind je op de website van Atlas Contact.

 

bron: www.zijaanzij.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.