Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 06 februari 2022 @ 01:31 door Travelboy , 353 keer bekeken

Een ontmoeting op een Brabantse camping tussen schrijfster Willy Bouman uit Gapinge en de Belg Vonny Colman leidde uiteindelijk tot het boek 'Hoeden met Sluiers', dat afgelopen week verscheen. Daarin tekende Bouwman Vonny's verhaal op, die in de jaren vijftig als homoseksueel opgroeide in een katholiek milieu. Beiden waren vandaag te gast in de Zeeuwse Kamer.

 

Foto's uit het boek: Fonny Colman

 

"Op de camping raakten we in gesprek", vertelt Bouman. "We delen dezelfde achtergrond: zijn allebei rooms-katholiek opgevoed. Toen Vonny vertelde over zijn homoseksualiteit dacht ik: dat moet dan wel heel moeilijk zijn geweest voor hem, om daar in de jaren vijftig en met die opvoeding voor uit te komen."

 

'Ik zou vrouwenkleding aandoen en trouwen met een man'


"Ik ben opgegroeid in de rooms-katholieke kerk en was zelfs misdienaar", vertelt Colmans. "Tot mijn achttiende groeide ik op in totale onwetendheid. Ik weet nog dat ik soms droomde dat ik op mijn 21ste vrouwenkleding zou kopen om vervolgens een man aan de haak te slaan en te trouwen. Dan zou ik nooit mijn vrouwenkleding uitdoen, zodat hij nooit zou weten dat ik een man ben. Ik wist niets over homoseksualiteit."


Colman besloot op een bepaald moment naar een medium te gaan. "Zij vertelde mij: 'jij houdt van jongens'. Dat ontkende ik direct. Toch zat ik een week later in het nachtleven van Antwerpen. Daar leidde ik een losbandig leven. Ik ben zo blij dat ik dat gedaan heb, anders was ik alle lieve mensen niet tegengekomen en was ik nog altijd onwetend geweest. Het was heel heftig, maar het heeft me heel veel levenswijsheid gebracht."

 

'Vonny's levensverhaal opschrijven'


Bouman schreef het levensverhaal van Vonny zoals gezegd op en maakte er een boek van. De gesprekken op de camping, waar het allemaal mee begon, waren niet meteen reden om te gaan schrijven. "Na die ontmoeting stuurden we elkaar kaartjes met kerst. Uiteindelijk begonnen we elkaar brieven te schrijven. Toen vroeg ik of ik Vonny's levensverhaal op mocht schrijven. Hij zei meteen 'ja'."

 

Vonny Colman heeft afgelopen donderdag het manuscript als eerste gelezen. "Maar ik heb het nog niet uit", zegt hij. "Ik merk dat het confronterend is. Mijn boek is overigens geen boek van haat en wrok. Ik heb geweend en gelachen om mijn eigen leven."

 

Het originele artikel met een link naar naar het radio interview op Omroep Zeeland kan je hier vinden



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.