Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 18 maart 2023 @ 00:00 door Travelboy , 188 keer bekeken

Alloul trok al langs de theaters met eigen monologen, zoals Zeemeermin (2017) en Messias (2019) In het succesvolle De meisje (2021) vertelde hij hoe het was om in de Marokkaanse gemeenschap in België ‘uit de kast’ te komen. Zijn ervaringen heeft hij nu ook verwerkt in een roman.


Remmen los

 

In De meisje heet hij Idriss, de jongste telg uit een (Belgisch-)Marokkaans gezin met zeven kinderen. Ze leven en groeien op in de schaduw van het stadion van voetbalclub Beerschot op het Kiel. Al snel voelt Idriss zich anders, want hij wil een meisje zijn. Wanneer hij beseft dat hij op mannen valt, weet hij dat hij zal botsen met zijn familie en zijn geloof.


 

De meisje

 

Het dramatisch moment is de dood van zijn moeder wanneer hij vijftien is. Dan gaan alle remmen los en kan hij het conflict met zijn familie niet meer vermijden. Idriss vlucht naar Parijs waar hij voor de eerste keer zichzelf kan zijn. Later keert hij terug naar Antwerpen en duikt het nachtleven in. Met de coke die hij snuift, kan je moeiteloos de lijnen van een voetbalveld kalken. Hij trouwt en scheidt en maakt na vele jaren terug contact met zijn vader met wie hij moeilijke maar waardevolle gesprekken heeft.


Zoektocht

 

Een schrijfopleiding volgde Alloul nooit, maar met zijn debuutroman levert hij meteen een noodzakelijk boek af. In De meisje schrijft hij eerlijk en diepgravend over de zoektocht naar zichzelf en hoe dat met zijn culturele en religieuze achtergrond allesbehalve evident was. Uiteindelijk vervelde hij tot een flamboyante duivel-doet-al, kunstenaar en queer-activist die zonder schroom praat over de strijd die hij moest voeren om vooral zichzelf niet te verliezen en het leven te leiden dat hij wilde.

 

Bovenal is De meisje een moedig en hoopvol boek, waarin Alloud toont dat zelfs de bruggen die ooit werden opgeblazen ook hersteld kunnen worden.

 

bron: www.nieuwsblad.be

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.