Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 07 mei 2024 @ 00:23 door Travelboy , 47 keer bekeken

In het azc in Ter Apel is zaterdag een uit Tunesië gevlucht homostel neergestoken door een groep mannen. De twee werden aangevallen toen ze hun unit verlieten. De aanvallers schreeuwden ‘Gays, gays, we will kill you!’, meldt LGBT Asylum Support.

 

Het homostel is met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, maar zijn inmiddels terug in het azc. Volgens de politie ging het om zes aanvallers; één van hen is aangehouden.

 

 

De twee mannen uit Tunesië vroegen 24 maart als stel asiel aan, maar ze werden door het COA niet als stel gezien omdat dit ten onrechte niet in het systeem werd opgenomen. Door tal van vormfouten die daarop volgden, werden ze uiteindelijk in de VBL (Vrijheidsbeperkende Locatie) geplaatst, in afwachting van uitzetting. Tunesië wordt door de Nederlandse overheid als veilig land beschouwd. Deze locatie heeft geen afdeling voor lhbti-plussers.

 

LGBT Aslym Support heeft meerdere meldingen gedaan en verzocht om de twee over te plaatsten naar een lhbti-plus-unit op het terrein van azc Ter Apel. Dat is na de aanval van afgeloen zaterdag uiteindelijk gebeurd.

 

‘Onacceptabel’


‘De maat is vol’, zegt voorzitter Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support. ‘De mannen waren al doodsbang vanwege de splitsing. Al jaren hebben ze een relatie en zijn samen gevlucht vanuit een gewelddadige, homofobe samenleving. Nu komt daar een ernstig incident op basis van discriminatie maar ook nalatigheid van Nederlandse overheid overheen. Maar nog erger, blijkbaar moet er een steekpartij nodig zijn om een transfer op basis van veiligheid voor elkaar te krijgen. Dat is volstrekt onacceptabel’.

 

Meer stellen gesplitst

 

De stichting, die meer dan 1000 lhbti-plus asielzoekers bijstaat, heeft de staatssecretaris en Tweede Kamer een brandbrief gestuurd, naar aanleiding van de steekpartij van afgelopen zaterdag. Daarbij stelt de stichting dat dit incident niet op zichzelf staat.’ Vanwege structurele capaciteitsproblemen bij het COA zijn er nog drie koppels die in hun azc’s gesplitst zijn en waarbij de staatssecretaris Europese regelgeving negeert.’ De twee asielzoekers uit Tunesië staat nog steeds niet als stel geregistreerd.

 

LGBT Asylum Support deed over 2023 en 2024 in totaal 902 meldingen van onveilige situaties. Een kwart van de meldingen in 2024 gaan over Ter Apel.

 

bron: www.rozegolf.net



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.