Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 28 februari 2024 @ 00:02 door Travelboy , 214 keer bekeken

Het wetsvoorstel is in juni 2023 voor het eerst bij het kabinet ingediend en de voorstellen worden nog steeds besproken.

 

Dit artikel gaat over de Ierse wet op conversietherapie.  De afbeelding toont een hand die een kartonnen bord vasthoudt met de tekst

 

Op 16 januari publiceerde de Ierse regering haar wetgevingsprogramma voor het voorjaar van 2024, waarin het wetsvoorstel om de zogenaamde 'conversietherapie' te verbieden als prioriteit voor publicatie werd vermeld.

 

Het opstellen van de wetgeving is de eerste stap op weg naar de inwerkingtreding van het wetsvoorstel, waardoor conversietherapiepraktijken in Ierland worden gecriminaliseerd. Zodra het voorstel is gepubliceerd, zal het verschillende stadia van beraadslaging ondergaan en vervolgens ter stemming worden voorgelegd in beide huizen van de Oireachtas.

 

Tot op heden worden de voorstellen uit het wetsvoorstel nog steeds besproken. In antwoord op een parlementaire vraag van Labour-leider Ivana Bacik op 17 januari verklaarde minister Roderic O'Gorman: “Er wordt intensief gewerkt aan het opstellen van het Algemeen Plan en ambtenaren blijven hierover in gesprek met het Bureau van de Procureur-Generaal. Het is de bedoeling dat er binnenkort wetgevingsvoorstellen worden ingediend.”

 

De Nationale LGBT Federatie (NXF) verwelkomde het nieuws op sociale media en riep ook op tot invoering van de Hate Crime Bill deze termijn.

 

Het wetsvoorstel om conversietherapie te verbieden werd in juni 2023 voor het eerst bij het Ierse kabinet ingediend door Roderic O'Gorman. Het heeft tot doel praktijken te verbieden die de seksualiteit of genderidentiteitsuiting van een individu willen veranderen of onderdrukken. Er wordt gezegd dat de praktijk de geïnternaliseerde homofobie en transfobie verdiept, vooral door heteroseksualiteit en normativiteit te associëren met ‘succes’, en kan worden uitgevoerd door middel van psychotherapie, medische of op geloof gebaseerde benaderingen.

 

Zoals blijkt uit onderzoek onder leiding van Trinity College Dublin en het Department of Children, Equality, Disability, Integration and Youth, bestaat conversietherapie inderdaad in Ierland en is schadelijk en schadelijk voor LHBTQ+-individuen. Het rapport onderstreept ook de noodzaak van nauwkeurig beleid en nauwkeurige wetgeving om juridische mazen in de wet te vermijden en om queer-individuen op de juiste manier te beschermen.

 

Minister O'Gorman herhaalde die bezorgdheid op 18 januari: “Gezien de complexe en gevoelige aard van de voorgestelde wetgeving, overweegt mijn ministerie zorgvuldig de belangrijkste beleidsprincipes die aan de wetgeving ten grondslag zullen liggen om ervoor te zorgen dat individuen worden beschermd tegen deze schadelijke bekeringspraktijken, terwijl de noodzakelijke en passende diensten voor mensen met zorgen op het gebied van seksuele geaardheid en genderidentiteit worden niet beïnvloed.”

 

Studies over dit onderwerp werden in respectievelijk 2020 en 2022 al aangestuurd door de Verenigde Naties en de Europese Unie. Hun conclusies waren vergelijkbaar met die van Trinity. Er wordt gemeld dat de zware gevolgen voor individuen die met bekeringspraktijken worden geconfronteerd, resulteren in zelfhaat, schaamte en schuldgevoelens, en zelfs tot posttraumatische stress en zelfmoordgedachten kunnen leiden.

 

In het geval van Ierland laat het Trinity-onderzoek zien dat deze praktijken voornamelijk plaatsvonden in een sterke religieuze context, waarbij gecertificeerde beoefenaars betrokken waren. Het rapport pleit dus voor wetgevende maatregelen gebaseerd op professionele contexten, zoals gediplomeerde psychiaters of op geloof gebaseerde therapeuten. Omdat LGBTQ+-jongeren onder de Mental Health Act (2001) vallen, hebben personen onder de 18 jaar niet het recht om therapie af te wijzen als hun ouders ermee instemmen. Daarom benadrukken activisten dat het binnenkort voorgestelde wetsvoorstel rekening moet houden met deze contexten.

 

Een dergelijk initiatief is essentieel om de veiligheid van Ierse queers te garanderen, vooral voor LGBTQ+-jongeren. Omdat wetgevend werk tijd kost, is het wetsontwerp nog in concept en zullen de voorstellen hopelijk binnenkort worden gepubliceerd en bijgewerkt. Dit laatste betekent een grote stap voor Ierland, aangezien andere Europese landen, zoals Malta, Duitsland, Frankrijk en Griekenland, al nationale verboden op deze schadelijke praktijk hebben.

 

bron: https://gcn.ie



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.