Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 27 april 2024 @ 00:14 door Travelboy , 32 keer bekeken

In een historisch vonnis dat op 22 april werd gepubliceerd, heeft het Hooggerechtshof van Dominica de consensuele relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht gedecriminaliseerd. Dominica wordt het vierde Oost-Caribische land dat discriminerende wettelijke bepalingen schrapt en homoseks decriminaliseert, na Antigua en Barbuda , Saint Kitts en Nevis en Barbados .

 

Dominica's Wet op de Seksuele Delicten had 'buggery' bestraft met maximaal tien jaar gevangenisstraf en de rechtbank kon 'bevelen dat de veroordeelde persoon voor behandeling in het psychiatrisch ziekenhuis zou worden opgenomen'. Op “grove onfatsoenlijkheid” stond een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar. Van beide bepalingen werd aangenomen dat ze consensueel gedrag tussen mensen van hetzelfde geslacht strafbaar stelden en waren ze overblijfselen van het Britse koloniale recht .

 

Hoewel wetten die intimiteit tussen mensen van hetzelfde geslacht criminaliseren in het Caribisch gebied zelden worden gehandhaafd, zijn ze breed en vaag geformuleerd, en dienen ze om vooroordelen en vijandigheid jegens lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgenders (LGBT) mensen te legitimeren. Een rapport van Human Rights Watch uit 2018 documenteerde discriminatie, geweld en vooroordelen tegen LGBT-mensen in zeven eilandstaten in het oostelijke Caribisch gebied, waaronder Dominica, waar homoseks strafbaar werd gesteld.

 

De uitspraak van de rechtbank van deze week oordeelde dat de bepalingen van de Sexual Offences Act in strijd waren met de grondwet van Dominica, met name “het recht op vrijheid, vrijheid van meningsuiting en bescherming van de persoonlijke privacy”, en ondersteunde de argumenten ervan met internationale jurisprudentie over decriminalisering.

 

De baanbrekende uitspraak volgt op de inspanningen van lokaal en regionaalBurgermaatschappijgroepen die de anti-LGBT-wetgeving in het oostelijke Caribisch gebied aanvechten, gedeeltelijk onder leiding van de Eastern Caribbean Alliance for Diversity and Equality .

In het Engelstalige Caribische gebied was het Hooggerechtshof van Belize in 2016 de eerste die oordeelde dat wetten die intimiteit tussen mensen van hetzelfde geslacht strafbaar stellen, ongrondwettelijk waren. Het Hooggerechtshof van Trinidad en Tobago volgde dit voorbeeld in 2018.

 

Toch hebben vijf landen in het Caribisch gebied – Grenada, Guyana, Jamaica, Saint Lucia en Saint Vincent en de Grenadines – versies van ‘buggery’- en ‘onfatsoenlijkheidswetten’ in de boeken, waardoor ze uitschieters zijn op het westelijk halfrond, waar alle andere landen landen hebben het gedrag van mensen van hetzelfde geslacht gedecriminaliseerd.

 

De criminalisering van gedrag tussen mensen van hetzelfde geslacht is in strijd met internationale normen , waaronder het recht om beschermd te worden tegen willekeurige en onwettige inmenging in iemands privé- en gezinsleven en in iemands reputatie of waardigheid, zoals benadrukt door de onafhankelijke deskundige van de Verenigde Naties op het gebied van seksuele geaardheid en genderidentiteit.

 

De Dominica-uitspraak moet regeringen in de regio en daarbuiten eraan herinneren dat het handhaven van individuele vrijheden, ook voor LGBT-mensen, de rechtsstaat voor iedereen versterkt, ongeacht hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. 

 

dit is een google translate vertaling

 

bron: www.hrw.org



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.