Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 27 april 2024 @ 00:15 door Travelboy , 26 keer bekeken

Een verbijsterd CDA-raadslid en een controversiële FvD-motie. In de nieuwe televisie documentaire Regenboog Hysterie laat Kevin Klinkspoor zich uit over anti-lhbti-retoriek in zijn gemeente. ,,Ik hoop dat hiermee het Westland weer in goed daglicht komt.”

 

Het mag al bijna een half jaar geleden zijn. Als de dag van gisteren blikt Kevin Klinkspoor terug op die bewuste avond in november, waarin de Westlandse raad het sense-spreekuur schrapte. En wel naar aanleiding van een lokale Forum voor Democratie-motie, die het spreekuur afschilderde als barstend van het ‘woke en lhbti-gedachtegoed’.

 

Eigenlijk had Klinkspoor het idee dat de motie ‘met één stem voor en 38 tegen zou sneuvelen'. ,,Zoals dat eigenlijk altijd gaat met voorstellen van Forum”, aldus het 24-jarige CDA-raadslid die ook landelijk voorzitter is van de jongerentak van de partij. Maar dat gebeurde deze avond niet. De motie werd met een ruime meerderheid aangenomen door de gemeenteraad. ,,Ik was verbijsterd.”

 

Ik ken genoeg lhbti’ers in Westland die moeite hebben om uit de kast te komen. Dat doen ze uiteinde­lijk pas op de universi­teit. Ik zelf ook

Kevin Klinkspoor

 

Toch is het niet de eerste keer dat er ‘anti-regenboog retoriek’ in zijn gemeente klonk. Dat gebeurde eerder bij vragen en moties van FvD Westland, meent Klinkspoor. ,,Paarse vrijdag op middelbare scholen zou een vorm van indoctrinatie zijn en OneLove-aanvoerdersbanden in de sport propaganda.”

 

Klinkspoor denkt even na. ,,De lhbti-groep zou het zelfs op onze kinderen hebben gemunt. Sorry hoor, maar dan ben je mensen écht aan het wegzetten. Je tast mensen aan in hun waardigheid om je eigen ‘politieke doel’ te halen. Wat dat ook mag zijn.”

 

Niet normaal

 

Ondertussen heeft dit wel zijn weerslag op de maatschappij, vervolgt Klinkspoor. ,,Zo’n politiek klimaat werkt door. Ik heb het gevoel dat mede hierdoor de acceptatie van de lhbti-gemeenschap minder wordt. Dit is niet normaal en moeten we ook nooit normaal gaan vinden. Dit is het moment om op te staan en grenzen te trekken. Deze mensen hebben gewoon bestaansrecht en waardigheid.”

 

Om het tij te keren, en het ‘goed te regelen voor jongere generaties’, heeft Klinkspoor besloten mee te werken aan de Medialogica-documentaire Regenboog Hysterie. ,,Ik wil best vertellen hoe het hier gaat. Niet zo zeer omdat ik zelf van de gemeenschap ben. Het is hoe dan ook belangrijk dat we werken aan acceptatie.”

 

Ik wil laten laten zien dat in dit enorm verhitte debat ook een stukje redelijk­heid zit

Kevin Klinkspoor

 

,,Ik ken genoeg lhbti’ers in Westland die moeite hebben om uit de kast te komen. Dat doen ze uiteindelijk pas op de universiteit. Ik zelf ook. Als ik me niet hard maak voor deze groep, wie doet dat dan?”, vraagt het raadslid zich hardop af. ,,Je bent niet voor niets verkozen.”

 

Klinkspoor gaat de strijd aan. Onder andere via een nieuwe motie, waarmee hij het spreekuur alsnog in het leven wil roepen voor Westlandse jongeren. Maar dus ook door van zich te laten horen in zo'n documentaire. Eerlijk vertelt hij hier op voorhand best goed over nagedacht te hebben. ,,Je moet natuurlijk uitkijken dat je een discussie niet via de krant of de televisie gaat voeren. Het is belangrijk dat dit ook in de raadzaal gebeurt. Gelukkig is dat met die nieuwe motie ook het geval.”

 

Stukje redelijkheid

 

Wat hem uiteindelijk over de streep heeft getrokken? ,,Ik wil laten laten zien dat in dit enorm verhitte debat ook een stukje redelijkheid zit. Er zijn mensen die werken aan acceptatie van lhbti'ers. Ik hoop dat hiermee het Westland weer in goed daglicht komt. Het gaat mij om fatsoen en normaal doen.”’

 

Aanstaande zondag wordt Regenboog Hysterie om 22.05 uur op NPO 2 en NPO Start uitgezonden. Jasper van der Voort, de bewuste FvD’er die in november de motie indiende, laat weten niet te gaan kijken naar ‘zo’n eenzijdige documentaire.

 

bron: www.ad.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.