Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 08 juli 2021 @ 00:13 door Travelboy , 410 keer bekeken

De Britse Connor James (28) probeert zich als homo wegwijs te maken in het stichten van een gezin in een heteronormatieve wereld. Zijn vriend Kevin en hij zijn zes jaar samen en wonen in Rotterdam. Ze hebben geen kinderen, maar voeren hier wel serieuze gesprekken over. Maar hoe werkt dat voor twee mannen? Welke opties of obstakels zijn er? Connors zoektocht naar informatie liep uit de hand en zo ontstond The Daddy Issue, een persoonlijke podcast over queer ouderschap en alles wat daarbij komt kijken. Ik sprak Connor over zijn digitale kindje.  

 

Allereerst, wat is The Daddy Issue precies?

 

De podcast gaat voornamelijk over de vraag of en hoe je ouder kunt worden als je queer bent. Het is een verzameling aan uiteenlopende ervaringen en verhalen van queer mensen die al kinderen hebben. Hoe makkelijk of moeilijk is het? Welke obstakels zijn er? Welke rechten en plichten? Het gaat niet per se over geld, maar het is wel een belangrijk onderdeel. Hoe meer geld je hebt, hoe makkelijker het is om een kind te hebben. 

 

Wil je zelf kinderen?

 

Met mijn exen heb ik daar wel eens ruzie over gehad. Zij wilden wel kinderen en ik niet. De enige voorbeelden die ik had waren Tom Daley en Elton John, en ik dacht gewoon dat het voor mij niet haalbaar was. Ik was afgelopen jaar op een begrafenis en door corona mochten er maar dertig mensen komen. Het klinkt misschien egoïstisch en cynisch, maar toen ging ik nadenken over mijn eigen overlijden. Wie komt er dan afscheid nemen van mij? Als ik geen kinderen heb, komt er dan wel iemand?

 

Dat is best een donkere gedachte.

 

Ja, heel erg. Maar toen kwam bij mij wel serieus de vraag op of ik wel of geen kinderen wil. Als ik naar mijn heteroseksuele vrienden kijk die een gezin hebben, dan ben ik soms een beetje jaloers. Ik heb niet eens een hond of een goudvis. Maar ik word ook ouder denk ik dan, the clock is ticking. Hoe kan ik als homo een gezin stichten? Wil Kevin dat überhaupt wel? 

 

En zo is de podcast geboren?

 

Nou, hoe meer ik onderzocht, hoe onduidelijker alles werd. Er is online veel informatie, maar het is vaak ook tegenstrijdig. En het is voor elk land ook weer anders. In Nederland zegt de overheid al snel: het mag, maar je moet het zelf uitzoeken allemaal. Mijn eerste idee was een korte docuserie over adoptie, draagmoederschap en co-ouderschap. Zes afleveringen, dacht ik. Hoe moeilijk kan het zijn? Maar hoe meer mensen ik sprak, hoe groter het werd. Het ging ineens veel verder dan mijn eigen verhaal en mijn wens om vader te worden. Mijn zoektocht groeide gewoon per ongeluk uit tot deze podcast. 

 

Hoeveel afleveringen zijn er?

 

Ik heb er in totaal vijftien gemaakt waarvan er nu vier online staan. Maar daarna is het niet per se afgelopen. Ik kom steeds nieuwe verhalen en onderwerpen tegen, het is echt de Doos van Pandora. Zo lang ik verhalen kan vinden, wil ik de podcast blijven maken.

 

Ik heb de eerste afleveringen geluisterd, maar het klonk nog niet zo rooskleurig allemaal. Waar komt dat door?

 

Ik had nog heel weinig research gedaan en dat deed ik bewust. Ik wil dat luisteraars mee kunnen liften op mijn reis, op mijn ontdekkingstocht. Ik wil mijn gesprekken ook niet filteren of overdreven positief zijn. Er zijn zoveel mooie verhalen die ik ook zeker ga delen, maar ik wil ook dat mensen weten dat dit niet een mooie ‘Instagram-journey’ tot ouderschap is. Het is een echte reis met alle emoties die daarbij komen kijken. Je hoort aan de ene kant mijn verhaal en aan de andere kant hoor je de verhalen van mensen die al ouder zijn. 

 

Wat heb je in die vijftien afleveringen geleerd?

 

Dat ik heel naïef was. Ik dacht echt dat het heel makkelijk zou zijn. En het verbaasde mij hoe weinig wij in de media horen of lezen over draagmoeders, terwijl zij wel een enorm lastige en grote beslissing maken. Als jij bijvoorbeeld kiest voor een draagmoeder en vervolgens besluit dat je het kind toch niet meer wil, dan gaat het kind en de zorg daarvoor naar de draagmoeder. Ik heb ook geleerd dat er onwijs veel heteroseksuele vrouwen zijn die er bewust voor zorgen dat mensen zoals ik een kind kunnen krijgen en dat is iets heel moois. 

 

Connor en zijn vriend Kevin queer ouderschap

Connor (l) en zijn vriend Kevin (r)

 

Hoe sta je er nu in?

 

Over het algemeen veel positiever. Ik heb nu een breder beeld van wat familie precies is. Er zijn zoveel vormen en manieren om een gezin te stichten. Er is een groot verschil tussen wat ik dacht dat mogelijk was en wat er daadwerkelijk mogelijk is. Maar ik heb ook geleerd dat we er nog lang niet zijn wat betreft rechten van queer ouders. Er moet nog veel gebeuren op dat gebied. 

 

Zijn jij en Kevin al op het punt dat jullie zeggen ‘ja, we willen kinderen’?

 

Nee, nog niet. Ik heb alle afleveringen al gemaakt, maar Kevin heeft ze nog niet geluisterd. Hij luistert tegelijk met de luisteraar elke week. En voor ons allebei geldt dat we willen wachten met een besluit totdat we echt meer weten. 

 

Oh, dus jij weet dingen die Kevin nog niet weet?

 

Ja, haha. Ik loop een beetje voor. 

 

Dus als ook Kevin alles heeft gehoord gaan jullie een beslissing maken?

 

Lastige vraag. Ik heb ook aan al mijn gasten gevraagd wanneer ze het nou echt zeker wisten. Ze zeiden dat je dat op een moment gewoon weet en dan ga je ervoor. Wij wachten nog op dat moment. Ik ben hele mooie verhalen tegengekomen, maar ook de minder mooie verhalen. En wanneer je die verhalen hoort, denk je wel ‘shit, dit is echt moeilijk’. We zijn allebei ook realistisch dus misschien willen we wel een kind, maar lukt het niet omdat we geen geld hebben of doordat we geen draagmoeder kunnen vinden bijvoorbeeld. 

 

Wat kunnen we nog verwachten de komende weken?

 

Ik ga het onder andere hebben over co-ouderschap en draagmoederschap. Ook ga ik het hebben over adoptie in het Verenigd Koninkrijk. Er komen ook hele mooie verhalen aan over een moeder en haar kind die trans is en over twee ouders waarvan de een non-binair is en de ander trans. De verhalen komen overigens niet alleen uit Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Ook mensen uit Duitsland en de VS komen aan bod de komende weken. 

 

Wat hoop je dat mensen meenemen na het luisteren van The Daddy Issue?

 

Ik hoop dat LHBT+ mensen zien dat er wél mogelijkheden zijn voor hen. Het is niet makkelijk, maar het is wel mogelijk. En ik hoop dat mensen gaan inzien dat elke familievorm gelijk is, ondanks dat het wettelijk nog niet zo is. Ook hoop ik dat de mensen beseffen dat de kinderwensen van LHBT+’ers serieus zijn. Verder hoop ik dat heteroseksuelen zien hoe belangrijk zij zijn in dit soort bewegingen voor gelijkheid. De wet is voor hen en werkt voor hen, maar het werkt niet voor ons. Hopelijk worden de ogen van velen geopend. 

 

The Daddy Issue heeft elke dinsdag een nieuwe aflevering online en is te beluisteren via Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts of waar je ook maar je favoriete podcasts vandaan haalt. Ga voor meer informatie naar www.thedaddyissue.org of check het Instagram-account van The Daddy Issue. 

 

bron: www.expreszo.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.