GAY op TV tijdens PRIDE week

Geplaatst op vrijdag 30 juli 2021 @ 00:11 , 122 keer bekeken

Naar jaarlijkse traditie is het in Augustus weer tijd voor de Pride maand op de tv, met daarbij tal van holebi & transgender gerelateerde series. Dit jaar onder de hashtag: #liefdeisvooriedereen.

 

Maandag 2 Augustus tot vrijdag 6 Augustus

Show: De diva in mij - om 19.30 uur op NPO3

In iedere aflevering wordt een vrouw, die een steuntje in de rug nodig heeft, verrast door een team van dragqueens. Als kroon op de transformatie voert ze aan het eind van de rit een drag performance op voor al haar vrienden en familie.

 

Serie: It's a Sin - 21:50 uur - NPO 3

De serie It’s a Sin over de opkomst van het HIV-virus is van maandag 2 t/m vrijdag 6 augustus dagelijks te zien bij VPRO rond 21.50 uur op NPO 3. Deze vijfdelige tv-serie volgt drie jonge homo mannen, die in het begin van de jaren tachtig van het platteland naar Londen verhuizen.

 

Zaterdag 31 juli t/m zondag 08 augustus

Salto: Pride TV
Tijdens de jaarlijkse Pride Amsterdam week gaat SALTO op roze! Van 31 juli t/m 8 augustus worden SALTO1 en Radio SALTO omgedoopt tot PRIDE TV en PRIDE FM!
In Amsterdam op de kabel. Voor anderen op internet bij Salto


Zaterdag 31 juli

Portrait de la jeune fille en feu | Cineville

Film: Portrait de la jeune fille en feu ( Portrait of a Lady on Fire) - op NPO 2 - om 23.45 uur
Een sensueel en mooi kostuumdrama over verliefd worden, verlangens en onmogelijke relaties aan het einde van de 18e eeuw. Maar dan wel met twee verliefde vrouwen Kunstenares Marianne (Noémie Merlant) krijgt in de film van Céline Sciamma de opdracht om het huwelijksportret van Heloïse (Adèle Haenel) te schilderen. Deze eigengereide edelvrouw staat alleen niet te springen om het huwelijksbootje in te stappen, dus maakt Marianne het portret zonder haar medeweten. Tijdens lange wandelingen aan de Franse kust observeert de kunstenares haar model uitvoerig om ’s nachts stiekem aan het schilderij te werken. Diezelfde gezellige wandelingen zorgen er ook voor dat de aantrekkingskracht tussen de twee vrouwen groeit en uiteindelijk niet meer te houden is. Maar met welke gevolgen? De film won tijdens het filmfestival van Cannes de prijs voor Beste Scenario en de Queer Palm.


Zondag 1 Augustus

Levensbeschouwing -  Het innerlijke licht van theoloog Alexander Noordijk - om 08.30 uur op NPO 2
In De verwondering praat Annemiek Schrijver met Alexander Noordijk. Als theologiestudent werd hem verteld dat hij een carrière als predikant wel kon vergeten vanwege zijn homoseksualiteit. Jarenlang liet hij de kerk links liggen. Als steward zette een ontmoeting met een gezagvoerder hem aan het denken. Het vliegen bleek slechts een vlucht en na vele omzwervingen maakte hij zijn theologiestudie af. Als predikant wil hij jongeren ondersteunen die hetzelfde meemaken als wat hij heeft moeten doorstaan. Waar haalt Alexander Noordijk zijn innerlijke licht vandaan?

 

Maandag 2 Augustus

Show: Pride Show - op NPO 3 - om 20.15 uur

Wat zijn de hoogtepunten uit 25 jaar Pride? Wie gooide de eerste baksteen bij de Stonewall Riots? Is er sprake van pinkwashing tijdens de Pride? Presentatoren Ellie Lust, Jurre Geluk, Emma Wortelboer en Envy Peru testen de kennis van het publiek, het panel én die van jou!

 

Als gay opgroeien in Engeland | KRO-NCRV

Documentaire - My Gay Life - op NPO 3 - om 22.55 uur
Hoe is het om op te groeien in Engeland wanneer je gay bent? Billy zat nog op de lagere school toen hij verkleed als Lady Gaga naar Brighton Pride ging. Deze Britse docu volgt Billy van kind tot tiener en laat zien hoe hij met zijn homoseksualiteit omgaat en hoe familie en leeftijdsgenoten hem accepteren zoals hij is.

 

Dinsdag 3 Augustus

Realityserie: Genderquake - op NPO 3 - 23.00 uur
De Britse realityserie Genderquake is een sociaal experiment waarin 11 millennials met verschillende genderidentiteiten een week samen onder één dak leven. Ze bepalen zelf wat ze over zichzelf vertellen en wanneer ze dat willen doen. Waarin verschillen ze van elkaar en wat zijn hun overeenkomsten? Een week vol openhartige gesprekken, moed, ontluikende liefdes en explosieve ruzies.

 

Woensdag 4 Augustus

Muziek Blokhuis Extra: De Jaren 80 - op NPO 3 - 21.05
De mannen van Tears for Fears vertellen over de grote hit Shout, hun vuist-in-de-lucht-protestsong. Harrie Jekkers van Klein Orkest blikt terug op zijn bekendste nummer Over de muur. Het is Gay Pride, dus gaat het ook over de muziek van het ultieme gay icoon Madonna en zie je reportages over Smalltown Boy van het synthpoptrio Bronski Beat, waarvan de leden hun homo-zijn niet onder stoelen of banken staken, en het Pride-lijflied It's raining men van The Weather Girls.

Gay Gardening - Club in BinnensteBuiten - op NPO 2 - 19.55 uur
Ben Bakker is de voorzitter van de Gay Gardening Club in ons land. Zijn tuin, het uitwisselen van tuintips met andere gay tuinliefhebbers en het bezoeken van tuinen is zijn lust en zijn leven. Ook gaat KRO-NCRV’s BinnensteBuiten langs bij het regenbooggezin van Marieke en Suzanne en dochtertje Lou in IJmuiden. En toevallig zijn hun beide buren ook allemaal homoseksueel. Culinair expert Alain Caron maakt een feestcocktail ter ere van Pride Amsterdam.

 

Donderdag 5 Augustus

Documentaire - Ik deed aangifte tegen de minister van Onderwijs -  op NPO 3 - om 20.55 uur

Hoe is het om gay te zijn op een (orthodox) religieuze school? Yora Rienstra spreekt met zelfspot en nieuwsgierigheid jongeren, hun ouders, scholen, en instanties die zich inzetten voor LHBTQIA+-ers. Wie zijn de jongeren voor wie de situatie soms zo hopeloos voelt dat bij hen depressies en zelfmoorden vaker voorkomen dan bij andere jongeren? Wat is ieders worsteling met dit thema? Welke voorlichting wordt gegeven en waar is nog werk aan de winkel? Want ook binnen de (orthodox) religieuze scholen is beweging te zien.

 

GOD'S OWN COUNTRY Official Trailer (2017) Francis Lee - YouTube

Film - God's Own Country - 22.45 uur op NPO 3
In het wereldwijd geprezen en bekroonde God’s Own Country volg je de jonge Johnny Saxby (Josh O’Connor uit The Crown) die de boerderij van z’n zieke vader runt. Hun relatie is behoorlijk kut, want pa beperkt zich vooral tot het uiten van kritiek. Geen wonder dat z’n zoon het geregeld op een comazuipen met oppervlakkige seks zet. Maar dan wordt in het voorjaar de knappe, jonge Roemeense hulp Gheorghe (Alec Secareanu) aangenomen. Johnny moet in eerste instantie niets van hem hebben, maar z’n argwaan met plaats voor verlangen en zelfs verliefdheid. God’s Own Country wordt vaak vergeleken met Brokeback Mountain, maar heeft een rauwere feel en is een stuk realistischer en explicieter ook, als het om de seks draait. Toegegeven: de film komt een beetje traag op gang. Maar geef hem zeker een kans.


Vrijdag 6 Augustus

Film: Pride - 23.10 uur op NPO 3
Deze ontroerende Britse comedy is gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit de zomer van 1984. Margaret ‘The Iron Lady’ Thatcher is aan de macht en de Nationale Unie van Mijnwerkers (NUM) staakt. Als een statement naar de overheid besluit een groep van Londense homoseksuele en lesbische activisten geld in te zamelen voor de families van de mijnwerkers. Maar er is één probleem: de ‘macho’ Unie schaamt zich voor deze ‘gay steun’. De actievoerders laten zich echter niet uit het veld slaan.

Film - Una Mujer Fantástica - 0.25 uur - op NPO 2 +
Actrice Daniele Vega schreef met Una mujer fantástica geschiedenis door als eerste transvrouw een Oscar te winnen. Fantastico! In deze beklijvende film van regisseur Sebastián Lelio speelt ze Marina Vidal, een transvrouw die werkt als serveerster en zingt in een nachtclub. Ze is al een tijdje superhappy met haar oudere vriend Orlando. Maar hij komt plots te overlijden, en Marina heeft vanaf dat moment met meer te dealen dan alleen het verdriet om zijn verlies. Een hoge dosis discriminatie en asociaal gedrag van Orlando’s familie bijvoorbeeld. De titel verraadt het echter al, deze fantastische vrouw laat zich niet klein krijgen en zal hoe dan ook waardig afscheid nemen van haar amor. Una Mujer Fantástica is een sterke en ontroerende parel waarbij een tissue trouwens geen overbodige luxe is


Zaterdag 7 Augustus

Splinter Chabot over Prince en Bowie en het uitschakelen van hokjes -  Nieuwsbericht - NPO Radio 2

Talkshow -  Lieve SPLNTR! is 7 augustus 2021 om 22.05 uur te - op NPO 3
In deze Pride-uitzending bespreekt Splinter Chabot met humor de dilemma’s van kijkers en beantwoordt hij hun vragen. Hierbij wordt hij geholpen door gasten zoals Jessie Maya en Jamai Loman. Bovendien worden ook de winnaars van de Pride Awards 2021 bekendgemaakt. Splinter zal deze prijs overhandigen aan een bekende en een onbekende LHBTI+-held. Mensen die dit jaar hun nek hebben uitgestoken voor de community

Film - Gore Vidal: The United States of Amnesia 22:55 - op NPO2 Extra
Gore Vidal (1925-2012) was een schrijver van diverse romans, scripts en essaybundels, een openlijk homoseksueel en een van de scherpste politieke commentatoren van zijn tijd. Aan de hand van archiefmateriaal en interviews met mensen uit zijn omgeving schetst de film een beeld van een flamboyante figuur wiens lange carrière inzicht biedt in de recente politieke geschiedenis van de V


Zondag 8 Augustus

levensbeschouwing - 20 jaar Homohuwelijk in Jacobine -  op NPO 2
In Jacobine op 2 een gesprek over het 20-jarig jubileum van de openstelling van het burgerlijk huwelijk in Nederland voor paren van gelijk geslacht. Wat betekent de openstelling van het huwelijk voor mensen van gelijk geslacht en geeft dit hen erkenning? Hoe ziet de toekomst eruit en is dit huwelijk toch minder vanzelfsprekend dan we denken, 20 jaar na de eerste huwelijksvoltrekking.


Maandag 9 augustus

Documentaire: 3Doc: Pisnicht: The Movie 00.25 uur NPO 3

Watje. Homootje. Flikker. Pisnicht. Nicolaas Veul hoort deze woorden al zijn hele leven en wil weten wat de impact hiervan is op (jonge) homo's. Hoe tolerant is Nederland op het gebied van homoseksualiteit? 'Homo' roepen of een homograpje maken; het gebeurt veel en het lijkt redelijk normaal. Ben je een zeikerd als je iets van deze grappen zegt? En waarom? Welke denkbeelden zitten er achter de grappen? Nicolaas gaat naar scholen, staat in voetbalkleedkamers en polst mensen op straat hoe beladen het woord homo is. Hij merkt al snel dat humor en homofobie soms dwars door elkaar lopen

 

Dit overzicht is vast niet compleet en zal worden bijgewerkt als er aanvullingen zijn. Heb je zelf een aanvulling, plaats deze dan in het forum of stuur mij een E-mail johan@goedkoopvliegenclub.nl

 


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: