Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 28 oktober 2022 @ 00:31 door Travelboy , 1569 keer bekeken

De veteraan LGBT-rechtenactivist, Peter Tatchell, is gearresteerd na het organiseren van het allereerste protest tegen homofobe onderdrukking in Qatar, slechts enkele weken voor de start van het WK, beweerde zijn team. Zijn huidige verblijfplaats is niet bekend.

 

 

Na maanden van voorbereiding om de strikte veiligheidsmaatregelen van de Golfstaat te omzeilen, sprong Tatchell dinsdag op voor het Nationaal Museum in Doha, de hoofdstad, met een wit bord omhoog met de tekst: “Qatar arrestaties, gevangenissen en onderwerpt LGBT’s aan ‘bekering'”.

 

Minuten na de eenmansbijeenkomst benaderde een Qatarese politieagent Tatchell, ondervroeg hem, vouwde het bord op en gaf het hem terug, voordat hij met een andere agent ging praten. Om ongeveer 11.40 uur Qatar-tijd sms’te Tatchell zijn team in Londen met één woord: “arrested”. De verwachting is dat hij zal worden uitgezet, maar de videobeelden die zijn vrijgegeven door de Peter Tatchell Foundation werden afgebroken voordat verdere ontwikkelingen konden worden vastgelegd.

 

In een vooraf opgenomen interview zei Tatchell dat hij “een licht wilde werpen op de mensenrechtenschendingen in Qatar tegen LHBT+-mensen – en ook tegen vrouwen, migrerende werknemers en liberale Qatarezen. Ik steun de dappere Qatarese mensen die strijden tegen hun dictatuur.”

 

Homoseksualiteit voor zowel mannen als vrouwen is illegaal in het land en wordt bestraft met drie jaar gevangenisstraf en, volgens de sharia, zweepslagen. In de maanden voorafgaand aan het WK is er in de media veel aandacht voor de behandeling die LHBT-voetbalfans kunnen krijgen bij het bijwonen van wedstrijden. Maar voor Tatchell zijn de problemen veel verstrekkender.

 

“LHBT+ Qatarezen worden op straat lastiggevallen, ‘eerwraak’ door homofobe families, online in de val gelopen door de politie, arrestatie, drie jaar gevangenisstraf en mogelijk de doodstraf”, zei hij. “Qatar heeft geheime homoconversiecentra waar LHBT’s kunnen worden vastgehouden en kunnen worden onderworpen aan beledigende pogingen om ze recht te zetten. Deze omvatten bekeringspraktijken die een vorm van psychologische en religieuze hersenspoeling inhouden. Sommige LHBT’s die daarheen zijn gestuurd, hebben mentale inzinkingen gehad en anderen hebben zelfmoordpogingen gedaan of gepleegd.”

 

Tatchell, die eerder is geslagen door de Russische politie en door de dictator, de lijfwachten van Robert Mugabe, zei vóór het protest: “Ik was erg bang dat ik zou worden geslagen, gevangengezet, gemarteld of beschuldigd van seks of drugs. De ondervragingscentra en gevangenissen van Qatar zijn berucht om hun misbruiken. Maar mijn passie om de mensenrechten in Qatar te verdedigen, overtrof die angsten.”

 

De controversiële beslissing in 2010 om het WK 2022 aan Qatar toe te kennen, heeft velen ertoe aangezet om het evenement te zien als een kans om mensenrechtenschendingen tegen vrouwen, arbeiders, migranten en LGBT-mensen onder de aandacht te brengen. Maar anderen hebben de FIFA ervan beschuldigd Qatar toe te staan ​​het voor hun eigen doeleinden te gebruiken – om dergelijke problemen te verbergen onder het oog van een groot sportevenement.

 

“Qatar mag niet worden toegestaan ​​dat sport zijn reputatie schaadt”, zei Tatchell. “We moeten ervoor zorgen dat het tirannieke regime in Doha geen PR-overwinning behaalt. Het doel is om het WK te gebruiken om kritiek af te weren en het internationale imago te versterken. Daar mogen we ze niet mee weg laten komen.”

 

bron: https://bitdaily.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.